Tim astronoma u kojem je jedna Srpkinja otkrila “nebeski autoput”

Zanimljivosti

Astronomi su otkrili “nebeski autoput” koji će putovati Sunčevim sistemom mnogo brže nego što je to bilo moguće do sada. Ovo otkriće će doprinijeti da svemirske letjelice plove mnogo brže kroz beskonačni svemir.

Izuzetnu mrežu „nebeskih auto-puteva“ otkrio je međunarodni tim istraživača, među kojima je i naučnica iz Srbije, Nataša Todorović, i njene kolege iz Sjedinjenih Država.

Kroz ove rute komete i asteroidi prelaze udaljenost od Jupitera do Neptuna za manje od jedne decenije i prelaze nevjerojatnih 100 astronomskih jedinica za manje od jednog vijeka.

Ovim rutama već putuju komete i asteroidi kroz Sunčev sistem
Ovim rutama već putuju komete i asteroidi kroz Sunčev sistem

Jasno je da je jedna astronomska jedinica približno udaljenost od Zemlje do Sunca i iznosi oko 150 miliona kilometara. Udaljenost između Jupitera i Neptuna je gotovo 25 astronomskih jedinica.

Naučnici kažu da bi se ova mreža mogla koristiti za relativno brzo slanje svemirskih letjelica u udaljene dijelove našeg Sunčevog sistema i za promatranje i razumijevanje obližnjih objekata koji prolaze pored Zemlje i koji bi se mogli sudariti s našom planetom.

Tim je posmatrao dinamičku strukturu ruta koje čine povezan niz lukova unutar takozvanih svemirskih priključnih putanja koji se protežu od pojasa asteroida do Urana i šire.

Ovaj novootkriveni fenomen deluje tokom nekoliko decenija, za razliku od stotina hiljada ili miliona godina koje su tipične za dinamiku Sunčevog sistema.

Stručnjaci kažu da su najuočljivije lučne strukture povezane sa Jupiterom i snažnim gravitacionim silama koje on proizvodi.

Jupiterova gravitacija igra značajnu ulogu u ovim proračunima
Jupiterova gravitacija igra značajnu ulogu u ovim proračunima

“Ne treba čuditi da Jupiter može poticati putovanja na velike daljine tokom perioda decenija, jer su prethodne svemirske misije osmišljene za transport Jupitera, čiji su primjeri Voyager 1 i Voyager 2”, rekli su astronomi u radu objavljenom u časopisu Science. Napredak, pod neobičnim naslovom Arcs of Chaos and Solar System.


“Međutim, njihov rašireni utjecaj na prirodna nebeska tijela uglavnom je podcijenjen i neistražen”, dodali su istraživači.

Strukture „nebeskog autobana“ otkrivene su prikupljanjem numeričkih podataka o milionima orbita u našem Sunčevom sistemu i ukrštanjem brojeva o tome kako se te orbite uklapaju u već poznate svemirske priključne putanje.

Tim naglašava da njihove rezultate treba dalje proučavati kako bi se utvrdilo kako bi se ovi putevi mogli koristiti svemirskim letjelicama i kako se ti povezujući putevi ponašaju u blizini naše planete.

/rts/rs/