Da li ste znali ovih šest stvari o tamjanu

Zanimljivosti Zdravlje

Tamjan je jedan od najstarijih poznatih mirisa na svijetu. Njegov miris ne podsjeća na većinu vjerskih obreda, ali ova mirisna smola od jaja, osim vjerske, ima i mnogo širu primjenu – koristi se u industrijskim parfemima, aromaterapiji, kozmetici i tradicionalnoj medicini.


Porijeklo i stanište Tamjan je aromatična smola stabala tamjana roda Bosvellia koja raste u cijeloj Aziji i Africi. Postoji pet glavnih vrsta bosvelije koje proizvode pravi tamjan. Smola svake od pet vrsta kategorizirana je zasebno, ovisno o vremenu berbe. Smola se ručno sortira prema kvaliteti.

Tamjanovo drvo - Bosvelija sakra
Tamjanovo drvo – Bosvelija sakra

Drveće počinje proizvoditi smolu nakon osam do 10 godina. Stablo se siječe dva do tri puta godišnje, a posljednja kolekcija obično daje najbolju smolu. Uopšteno govoreći, što je smola manje prozirna, to je bolji kvalitet. Znalci tamjana razlikuju se po snazi ​​svojih zrna jer je kvalitetan tamjan mekan poput plastelina. Najkvalitetniji je takozvani bijeli tamjan.

Vrijedan kao zlato

Paljenje tamjana u svrhu pročišćenja i lečenja veoma je staro, gotovo u svim religijama, kao i paljenje u čast neke osobe ili božanstva i u kultu mrtvih.

Zbog rijetkosti i ugodnog mirisa često mu se daju životvorna svojstva, a njegovo žrtveno spaljivanje posebna je čast onome kome se nudi.

Tamjanom se trgovalo prije 5.000 godina na Arapskom poluostrvu i sjevernoj Africi, gdje je vrijedio jednako kao zlato, a drevni Egipćani su ga posebno cijenili zbog upotrebe u hramovima i tokom mumifikacije (balzamiranja).

Najcenjeniji tamjan iz Omana
Najcenjeniji tamjan iz Omana

Mojsije je tamjan dobio od Boga

Kađenje tamjanom simbol je molitve Bogu jer se duša uznosi ka nebu kao što se diže dim od tamjana, ali on označava i samo prisustvo božjeg duha koji naslađuje naše duše.

Tamjan je jedan od mirisa koji se spominje u Starom zavjetu, gdje se navodi da je korišten u Šatoru, prema uputama koje je Mojsije, kako se navodi, primio od Gospoda, a koristio se za tamjan i dovodio u vezu sa Svetinjom nad svetinjama.

Mudraci sa Istoka su novorođenom Isusu darivali tamjan

Jedan od darova koje su mudraci sa Istoka donijeli novorođenom Hristu, zajedno sa smirnom i zlatom, bio je tamjan.

Tamjan se u hršćanstvu koristi u ritualne svrhe od 4. stoljeća. Praksa kađenja prodrla je u život hrišćanske crkve, prvo na Istoku, u čast cara, a kasnije u liturgiju. Na zapadu je tamjan uveden u liturgiju tek u 7. stoljeću.

Hrišćani tamjan počinju da koriste od IV veka
Hrišćani tamjan počinju da koriste od IV veka


Tamjan kao lijek

Prema Ayurvedi, svakodnevno pušenje tamjana u kući donosi dobro zdravlje svim ukućanima. Dugo se koristi na Bliskom istoku za održavanje oralnog zdravlja. Ljudi tamo imaju naviku žvakati tamjansku smolu, radi boljeg zdravlja zuba i desni, jer ima antimikrobna svojstva i sprečava infekcije.

U ayurvedskoj medicini indijski tamjan koristi se hiljadama godina za liječenje artritisa, zacjeljivanje rana, jačanje ženskog hormonskog sistema i zaštitu od patogenih mikroorganizama, dok se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi kao lijek za poboljšanje cirkulacije i smanjenje bolova kod gube, gonoreje i pacijenata. boluju od raka.

Svakodnevno kađenje tamjanom donosi dobro zdravlje ukućanima
Svakodnevno kađenje tamjanom donosi dobro zdravlje ukućanima

U našoj narodnoj medicini tamjan su uglavnom žvakali kako bi održali zdravlje usne duplje. Tamjan se stavljao na zub koji boli, a ponajviše je korišćen za rastvaranje kamena u bubregu. 

Na Zapadu, tamjan je najviše poznat po svojim antiupalnim svojstvima. Bosvelijske kiseline su najvažniji sastojak tamjana i imaju snažno antiupalno dejstvo i efektno ublažavaju bol uzrokovan artritisom, a ne uzrokuju nuspojave.

Osim toga, tamjan poboljšava cirkulaciju i dotok krvi kroz vene i arterije oštećene upalom, što dodatno pomaže zglobovima ugroženim artritisom. Njegovo moćno antiupalno djelovanje pomaže i kod Hronove bolesti i cisti.

Potvrđeno je da ekstrakt tamjana, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, olakšava depresiju i napetost, sprečava bolesti krvnih sudova i smanjuje nivo lošeg holesterola.

Ugrožen opstanak

Međunarodna unija za zaštitu prirode 1998. upozorila je da je jedna od primarnih vrsta tamjana, Boswellia sakra, “gotovo ugrožena”. Drveće tamjana nije obuhvaćeno Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore, ali stručnjaci tvrde da sve vrste Boswellia udovoljavaju kriterijima zaštite jer im prijeti gubitak staništa i pretjerano iskorištavanje.

Većina Bosvelijanaca odrasta u surovim, sušnim regijama koje muče siromaštvo i sukobi. Sječa i prodaja smole od drveta je, nažalost, jedini izvor prihoda za stanovnike ovih područja.

/rts/rs/