„Cura kose raspletala“ – pjesma za sva vremena

Kultura Muzika Video

Ovih dana PGP RTS objavio je digitalno izdanje pjesme “Cura kose raspletala”, što je bio povod za gostovanje pjevača Ranka Šemića u jutarnjem programu.

Novu narodnu pjesmu Cura kose raspletala u izvođenju Ranka Šemića ovih dana se pojavila u digitalnom izdanju PGP RTS-a.

Gost jutarnjeg programa, pjevač Ranko Šemić, rodom iz Prizrena, čitav svoj život, ali i bogatu muzičku karijeru, posvetio je njegovanju najlepših pjesama sa Kosova i Metohije.

Tekst za pjesmu Cura kose raspletala je napisao Dragan Dević, a muziku i aranžman je uradio Aleksandar Kovačević. Prateći vokal je bila Slađana Kovačević, a sve je to uobličio u spot Zoran Trifunović i njegova ekipa, za potrebe Turističke organizacije Zlatibora.

Ova pjesma je ujedno i uvod u peti album Ranka Šemića, koji napominje da iako ga smatraju pre svega za pjevača kosovskih narodnih pjesama, da on pjeva i ostalu lijepu, narodnu muziku.

„Odavno se ovakva pjesma nije pojavila na ovim prostorima i veoma sam zadovoljan zbog toga“, naglašava gost Jutarnjeg programa.

Ranko Šemić objavio je prve snimke za RTV Priština, a zatim je 90-ih sa Velikim narodnim orkestrom pjevao stare prizrenske pjesme za Arhivu zvuka Radio Beograda. Bio je član nekoliko ansambala, ali i solista. Nastupao je i osvajao nagrade na brojnim festivalima i manifestacijama, a često nastupa u inostranstvu.

„Nažalost, ni jedan od snimaka napravljenih za Arhiv Radio Prištine danas ne može da se čuje, ali se nadamo da ćemo jednog dana uspjeti da to uzmemo i sačuvamo“, kaže na kraju gostovanja u Jutarnjem programu Branko Šemić.

/rts/rs/