NJEGA KAFE ARABICA KOD KUĆE

Uncategorized

Zanimljiva ideja za ljubitelje neobične flore: uzgajati afričko drvo kod kuće – kafu Arabica. Briga o ovom stanaru mora biti kompetentna i stalna. Iako se kafa dobro prilagođava sobnim uvjetima, ipak joj treba pružiti maksimalan komfor. Napokon, glavna svrha uzgoja nije ništa drugo nego zrna kafe: možete si priuštiti napitak od kafe uzgojen samostalno.

Stablo domaće kave

Arabica kafa (kafa stablo arapsko, Coffea arabica) – stanovnik tropske Afrike, koji je zimzeleni grm ili stablo. Unatoč svom tropskom podrijetlu, stablo kafe uzgaja se diljem svijeta, osim u hladnim širinama. U kućnom uzgoju cvijeća kafa je još uvijek rijetka, ali to ne znači da je pokušaj uzgoja snažne i zdrave biljke osuđen na neuspjeh.

Stablo kave ima duge i nefleksibilne grane koje tvore bujnu krošnju, što je cijenjeno zbog svog dekorativnog učinka. Listovi kafe su tamnozeleni, sjajni, zaobljeni, izduženi, smješteni nasuprot granama. Korijenski sustav stabla je mali – ovo je još jedno svojstvo koje vam omogućuje uzgoj kafe u loncu. Kod kuće, kafa Arabica raste na 1 metar.

Voće stabla kave

Stablo kafe vlasnik je samoopravajućeg cvijeća sličnog oblika zvjezdicama. Bijele su boje, skupljene u malene cvasti (po 5 komada). Stablo cvjeta od 4 godine života. Cvjetovi se formiraju u proljeće. Šest mjeseci nakon cvatnje plodovi sazrijevaju – zrna kave. U procesu zrenja oni dobivaju duboku tamno crvenu boju. Svako voće sadrži 2 zrna. Među kafom je arabika koja je najprikladnija za uzgoj u kući kako bi se dobila zrna kafe: stablo se dobro prilagođava kućnim uvjetima.

Njega kave Arabica kod kuće

Njega stabla

stablo domaće kave

Oni koji su zadovoljni s arabicom kafe kao ukrasnom biljkom, ne mogu se brinuti o suptilnostima brizi o biljci. A da bi zeleni stanovnik stana dao plodove, potrebna mu je posebna njega:

Prvo, trebalo bi biti dovoljno svjetla. Kod kuće drvo kafe mora biti maksimalno osvijetljeno kako ne bi usporilo razvoj. U slučaju nedostatka svjetlosti, sazrijevanje plodova može se odgoditi. Drveće postavljeno na južnoj strani kuće osjeća se ugodno, međutim, izravna sunčeva svjetlost ne smije biti dopuštena. To je najčešća greška vrtlara: na kraju krajeva, u prirodnim uvjetima kafa raste u laganoj sjeni.

Za hladnog i oblačnog vremena, kada nema dovoljno sunčeve svjetlosti, kafi je potrebno vještačko osvjetljenje lampom.

Važno: kafa voli kad se uzorak osvjetljenja ne mijenja dulje vrijeme. To znači da posudu sa drvetom kave ne treba stalno okretati ako odlučite pričekati žetvu. A kako bi se stvorila jednolična i bujna kruna, dozvoljeno je povremeno preslagivanje posude.

Stablo kafe voli toplinu. Optimalna temperatura za puni rast i plodnost je + 25⁰ C.Zimi temperatura ne bi trebala pasti ispod +15.

Voda je potrebna u velikim količinama, posebno u vrućoj sezoni. Za navodnjavanje se koristi ustaljena voda (na sobnoj temperaturi) (1-2 dana). Svako naredno zalijevanje provodi se nakon što se podloga osuši. Zimi se zalijevanje smanjuje.

Listovi također trebaju pažnju, povremeno ih prskajući vodom. Ovaj postupak se provodi samo kada na stablu već postoje ili nisu pupoljci. Iako je kafa biljka koja voli vlagu, vlaga zraka ne smije biti previsoka.

Biljka se hrani ne više od jednom u 1,5 mjeseci. U proljeće stablu su potrebni dušik i fosfor. Za hranjenje odaberite koštani obrok, čips od roga ili gotova tekuća mineralna gnojiva.

Obrezivanje biljka ne podnosi dobro, stoga suhe grane uklanjajte samo po potrebi. Da biste stvorili lijepu vijenac, ponekad je dopušteno štipanje bočnih izdanaka.

stablo kave domaće uz prozor

Arabica kava razmnožava se sjemenkama. Da bi klijalo zrno, bobicu je potrebno oguliti i oprati. Zatim se sjeme položi u slabu otopinu kalijevog permanganata na pola sata. Nakon postupka dezinfekcije, sjeme se odmah sadi u zemlju (na površinu) ravnom stranom prema gore. Izbojci se pojavljuju nakon 6 sedmica.

Drvo kafe dobro se razmnožava reznicama. Za to se grančica reže pod kutom, namoči u otopinu za dezinfekciju, a zatim se produbi u tlo za 3 cm. Pojavom novih listova, presaditi se u prikladan spremnik. Primjetno je da arabica uzgojena uz pomoć reznica plodno plodi nakon 1,5 godine.

Mlade sadnice se presađuju godišnje. Transplantacija odrasle biljke (od 3 godine) provodi se ne više od jednom u 2-3 godine. Budući da stablo kafe naraste na 1 m, potrebno je unaprijed paziti na kapacitet i položaj u kući kako biljka ne bi ponovno uznemirila. Presadite stablo u veliki spremnik tako da se korijenski sustav razvija u unutrašnjosti. Tako će kafa dobiti maksimalno hranjive tvari iz tla.

stablo domaće kave

Časopis purity.designuspro.com/hr/ skreće pažnju na činjenicu da se tlo za sjeme i reznice razlikuje od mješavine tla za presađivanje odrasle biljke:

Za sjeme vam je potrebna zemljana mješavina lisnatog tla i riječnog pijeska. Takvo tlo lako apsorbira vlagu potrebnu za aktivni rast. Prije sadnje sjemena u supstrat mora se dezinficirati: spremnik s tlom staviti u vodenu kupelj i držati 5 minuta.

Kad se prvi listovi pojave u sadnici, potrebna mu je transplantacija u zemlju za odraslu biljku: treset, lišće tla, pijesak, humus, mahovina i ugljen uzimaju se u jednakim omjerima. Ako takvo tlo nije moguće pripremiti sami, uvijek možete kupiti gotovu smjesu tla u specijaliziranoj trgovini.

Rastući problemi, bolesti i štetočine

Stablo domaće kafe ponekad predstavlja neugodna iznenađenja. Cvjećari se suočavaju s problemima rasta, boje lišća, bojenja. Uzroci i posljedice problema s porastom kafe:

Listovi gube svoju zasićenu boju i sjaj. Vjerojatni uzrok je niska kiselost tla.

Ako lišće postane žuto i suho, to može biti znak nedostatka vlage ili svježeg zraka.

Ako lišće propada, provjerite je li vlaga u sobi u kojoj raste kafa normalna.

Plodovi se ne pojavljuju – možda je lonac s drvetom često bio preuređen.

Ako su biljku napali štetočine, tada su kršeni navodnjavanje, rasvjeta i kiselost tla.

Bolesti kave stabla

Zašto vrijedi odabrati kafu Arabica?

Drvo arapske kave

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o ovoj biljci:

S jednog kućnog stabla godišnje se sakupi do 500 g zelenih zrna kafe.

Istorijska napomena: Drvo kafe postoji otprilike hiljadu godina. Ova biljka postala je ukrasna prije otprilike 300-400 godina.

Razdoblje cvatnje traje samo 2-3 dana, a plod dozrijeva šest mjeseci

Sadržaj kofeina u samoniklom grahu je nekoliko puta veći nego u kavi iz trgovine.

Arabica čini oko 70% svjetskih zasada kafe.

Iako kafa još nije toliko popularna u kućnom vrtlarstvu, pokušaj uzgoja definitivno je dobra ideja. U ukrasne svrhe, biljka se skladno uklapa u bilo koji interijer. A samo uzgojena zrna kafe bit će izvrsna prilika za okupljanje rođaka za šalicu aromatičnog pića.

/purity.designuspro.com/hr