KAKO POMOĆI ONLINE UČENJU DJETETA: Pojednostavljivanje mrežne škole pomoću ovih savjeta za roditelje

Život i stil
zvor: Shutterstock

Roditelji se pokušavaju prilagoditi novitetima u obrazovnom sistemu, jer su za neku djecu – zbog koronarnog virusa – kombinirani nastavak školskih klupa i kuće. Težak teret pada na roditelje, piše Yumama.

Djeci kod kuće nedostaje saradnje, interakcije, učenja u grupi, druženja sa vršnjacima. Dakle, roditelji su ti koji animiraju djecu i rade na nastavi sa njima.

Posao roditelja nije lak. Pored njegovih svakodnevnih obaveza, to bi trebalo olakšati upravljanje učenjem na daljinu.

Nudimo vam nekoliko savjeta kako bi djeca mogla što bolje savladati lekcije.

Objasnite djetetu situaciju

Trebali biste sjesti s djetetom i razgovarati o trenutnoj situaciji i objasniti mu zašto se neko vrijeme neće vraćati u školu. Objasnite razloge za njih na način koji vaše dijete razumije.

Uključite se u program nastave

Za dijete je vrlo važno da shvati da, iako je kod kuće, mora pohađati nastavu, redovito raditi domaće zadatke i raditi sve druge školske aktivnosti.

Neka djeca prilagode period jer je trenutna situacija nova za svu djecu. Ne brinite ako vaše dijete ostane neotkriveno u prvih nekoliko sedmica i ne postigne očekivani uspjeh.

Ohrabrite dijete, pružite mu podršku kada je potrebno, uključite se i istražite sve moguće načine za olakšavanje učenja.

Napravite plan za rad sa djetetom

Pored unaprijed dogovorenog rasporeda koji djeca imaju sa svojim učiteljima, važno je u dogovoru s vama odrediti kada je vrijeme za učenje, igru, druženje.

Pomozite djetetu da planira dnevne aktivnosti, da ne bude preopterećeno obavezama, ali i da ima slobodnog vremena tokom dana.

Zanimajte se za nastavu

Nakon što dijete završi nastavne obaveze, pregledajte šta je radilo tokom časa, koje teme je obrađivalo, što je djeci zanimljivo. Na osnovu vašeg interesovanja za školski program, učinit ćete da se vaše dijete opusti.

Naime, preispitivanjem onoga što su djeca naučila tokom nastave, prisiljavate ih da ponavljaju informacije i na taj način će ih lakše pamtiti.


Organizirajte slobodno vrijeme

Tokom učenja na daljinu važno je da djeca imaju slobodno vrijeme. Pored gledanja crtića, igranja video igrica, organizujte i druženje s porodicom i vršnjacima.

Napravite kratku pauzu za djecu od gledanja televizije i ekrana mobilnih uređaja, potaknite ih na druženje, igru ​​i kreativnost.

Fizička aktivnost

Ne treba zaboraviti činjenicu da su mališani puni energije. Izađi s njima. Bavite se nekim sportom sa djecom na najbližim terenima, organizirajte šetnju do planine ili šume, napravite mini takmičenje u kojem pobjednik dobija nagradu. Pokažite djeci svojim primjerom da su fizička aktivnost i zdravlje vrlo važni.

/lepaisrecna.mondo.rs/