Najjača djevojčica na svijetu: Rory (7) bez problema diže utege teže od 80 kg!

Sport

Nakon što je osvojila svoju prvu gimnastičku medalju na manjem natjecanju, Rory je objasnila roditeljima da više voli sport ‘jer ne mora ništa dizati iznad glave’.

Sedmogodišnja Rory van Ulft iz Ottowe najmlađi je državni prvak u dizanju tegova, a njen otac Cavan kaže da je vjerovatno najjača djevojčica na svijetu

Mala Rory (visoka samo 120 cm) već se ozbiljno bavila gimnastikom kada je u petoj godini otkrila svijet tegova. Dizanje tegova započela je trenirajući u gimnastici, a nedavno se natjecala u američkom nacionalnom prvaku za mlade, gdje je ‘pomela’ kategoriju do 11 i kategoriju do 13 godina. Tako je Kanađanin koji se takmičio za SD postao njihov najmlađi državni prvak u istoriji tog takmičenja, u kategoriji djece teže manje od 30 kilograma.

Prema rezultatima koje je postigla Rory, ona nije samo najjača sedmogodišnjakinja na svijetu: najjača je sedmogodišnjakinja (muškarac i žena) ikad, ili barem dok se ne mogu naći slični rezultati sa dječjih takmičenja – rekao je Roryin otac Cavan. dizanje tegova za nju potpuno siguran sport. – Njena sigurnost je glavni prioritet i pažljivo i metodično napreduje u treninzima za sport, gimnastiku i dizanje tegova. Ipak, Rory sebe prvenstveno vidi kao gimnastičara i u taj san ulaže devet sati sedmično, dok diže tegove četiri sata sedmično.

Nakon što je osvojila svoju prvu gimnastičku medalju na malom natjecanju, objasnila je roditeljima da više voli sport ‘jer ne mora ništa dizati iznad glave’. No, koliko god uživala u tome, činjenica je da djevojka iz čučnja diže tegove od 61 kg i 80 kg ‘neumjesno’ (deadlifting), koristeći olimpijsku mrenu za žene. “Volim vježbati i jačati, jer mi snaga omogućava da budem bolji u svemu što pokušavam”, kaže Rory ozbiljno, koja pokušava ne razmišljati ni o čemu kada diže tegove.

Tada me nije briga šta se dogodilo ili šta će se dogoditi, ne razmišljam ni o čemu osim da ispraznim glavu i ustanem – rekla je mala snažna osoba koja, kad ne govori o opremi za vježbanje, i dalje zvuči kao sedmogodišnja djevojčica. Dakle, kaže, također voli nositi privremene tetovaže s raznim popularnim likovima iz crtića, a upravo je zbog njih ovaj mali Kanađanin postao prepoznatljiv mnogim velikim i malim obožavateljima.

Da li je dizanje tegova sigurno za djecu?

Dr. Ian Campbell iz koncerna Weight kaže da trening otpora nije idealan način treninga za djecu mlađu od 16 godina.

Mislim da je tako mladoj dobi bez obzira na njihovu težinu dizanje utega potpuno nepotrebno i potencijalno štetno – rekao je liječnik za Daily Mail.

/VL/