Prvi put u posljednjih pet godina: Instagram redizajnirao početnu stranicu

Tehnologija
Instagram je dobio potpuno novi dizajn početne stranice prvi put u posljednjih pet godina.

Najznačajnija promjena svakako je dodavanje Reels i Shop tabova na nju, što jasno pokazuje prioritete kompanije.

Kao što mnogi korisnici mogu vidjeti, navedeni noviteti nalaze se na dnu, gdje su prije bile druge mogućnosti, pomaknute odsad na sami vrh stranice. Jasno, oni koji dolaze koristiti Instagram kao što su dosad, snaći će se s novostima, a moguće je i da će ih zainteresirati što se to točno nudi iza Reelsa ili u Shopu.

“Ove promjene ne uzimamo olako. Nismo nadopunjavali početnu stranicu Instagrama na ovako značajan način dugi niz godina. U tom su se vremenu kultura i navike korisnika promijenili te bismo daljnjim čekanjem riskirali izgubiti korak, možda i postati irelevantni. Uzbuđeni smo zbog novog dizajna i vjerujemo da je bio prijeko potreban. Istovremeno, bez obzira na promjene, ostali smo vjerni svojim vrijednostima koje se tiču jednostavnosti”, kazao je Adam Mosseri, prvi čovjek Instagrama.

Što se tiče “kulture i navika korisnika”, ponajprije se misli na TikTok, zbog kojeg je uveden Reels. Riječ je o kratkom videosadržaju, kakav smo imali prilike vidjeti godinama na sad nepostojećem Vineu, koji je očito bio ispred svog vremena. Naravno, nije Reels jedini odgovor na konkurenciju koja je inovacijama i originalnim potezima pridobila mlađu publiku. Tu se misli i na Snapchat.

Platforma je odgovorila na sve te izazove, dnevno broji na milijarde novih objava, ima stotine miliona aktivnih korisnika i ruši rekorde iz mjeseca u mjesec. Što ne čudi obzirom da iza Instagrama stoji Facebook. Ali, tako nešto može biti i dvosjekli mač, ako se ne radi na odgovarajuć način. U što smo se mogli uvjeriti nakon cijelog niza promašaja od strane Googlea i Microsofta po pitanju društvenih mreža i platformi za razmjenu poruka, odnosno, raznog sadržaja.

noob.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *