EVO ŠTA MOŽEMO DA OČEKUJEMO Bil Gejts opominje da nas čeka još gora pandemija

Svijet
EVO ŠTA MOŽEMO DA OČEKUJEMO Bil Gejts  opominje da nas čeka još gora pandemija
FOTO: GIAN EHRENZELLER/EPA

Milijarder Bil Gejts jedna je od vodećih figura u borbi protiv korona virusa. Ipak, on podsjeća, još od rane faze korona krize, da bi trebalo da se fokusiramo na još jednu “pandemiju”.

Ona bi kako on kaže mogla prouzrokovati više smrtnih slučajeva od kovida-19, a to su, prema njegovim riječima, klimatske promjene.

Sada je otišao korak dalje i u nedavnoj objavi na svom blogu “Gates Notes” navodi da je vrijeme za stvaranje nacionalnih instituta za inovacije. Osnivač Majkrosofta godinama unazad upozorava na efekat staklene bašte i naglašava da moramo inovirati način na koji proizvodimo i skladištimo čistu električnu energiju, ili na koji uzgajamo hranu, krećemo se i grijemo.

Za to su potrebna tri faktora: domišljatost, finansije i fokus vlada širom svijeta. Jedno konkretno rješenje koje milijarder predlaže je povećanje javnog finansiranja za istraživanje čiste energije.

Gejts kao primjer navodi šta se dešava u SAD. Objašnjava da savezna vlada njegove zemlje godišnje troši oko sedam milijardi dolara na istraživanje čiste energije, u poređenju sa više od 35 milijardi dolara godišnje koje daje za medicinska istraživanja.

 Stavljanje energije u ravnopravan položaj sa zdravljem bio bi ključni, prvi korak koji bi stvorio više od 370.000 radnih mjesta i, istovremeno, promovisao agendu čiste energije – smatra Gejts.

Stvaranje nacionalnih instituta za inovacije

Pored povećanja javnog finansiranja, on predlaže da se javno istraživanje o obnovljivoj energiji centralizuje u jednoj instituciji. Ovde ponovo uzima za primer SAD, jer u toj zemlji istraživanjem čistih goriva upravljaju kancelarije u odjeljenjima za energetiku, transport i odbranu, pa čak i NASA.

Slično tome, odgovornost za istraživanje skladištenja energije raspoređena je u najmanje četiri kancelarije Odjeljenja za energetiku. Ovo je najvažnija stvar koju Sjedinjene Države mogu učiniti ako žele da vode svijet ka inovacijama koje će riješiti klimatske promjene, navodi Bil Gejts.

Takođe, u svom obraćanju pominje Nacionalni institut zdravlja iz SAD (NIH) koji je, kako kaže, od 1980. pomogao otkrivanju više od 150 novih lijekova, vakcina i novih upotreba starih medikamenata. Rad njegove fondacije, navodi dalje, jednostavno ne bi bio moguć bez napretka ove institucije.

Gejts objašnjava da je razlog za uspjeh NIH to što ova institucija ima jasnu i specifičnu misiju, nepolitičke lidere i može da računa na snažnu podršku javnosti i zakonodavne vlast, prenosi Blic.

/srpskainfo.com/