Dikaprio ponovo o rijekama u BiH: Korak bliže spašavanju plavog srca Evrope

Svijet
Dikaprio ponovo o rijekama u BiH: Korak bliže spašavanju plavog srca Evrope
Foto: Screenshot/Instagram | Dikaprio ponovo o rijekama u BiH: Korak bliže spašavanju plavog srca Evropež

Slavni glumac Leonardo Dikaprio ponovo se oglasio o rijekama u BiH kazavši da smo na korak bliže u spašavanju “plavog srca Evrope” otkako je Vlada Federacije BiH donijela odluku o prestanku subvencionisanja izgradnje malih hidroelektrana.

Kako je Dikaprio napisao na društvenim mrežama, novi podzakonski akt u FBiH je prvi korak ka zaštiti hiljada kilometara divljih rijeka, te ljudi i životinja koji zavise od ovih plovnih puteva, prenio je Klix.ba.

“Ovo bi takođe moglo pomoći stvaranju presedana širom Balkana za zaštitu posljednjih evropskih divljih rijeka”, napisao je Dikaprio.

On se osvrnuo i na izjavu Vesa Sekresta, direktora organizacije Global Wildlife Conservation za očuvanje divljih životinja, koji je istakao kako je nadahnuće vidjeti koliko je angažovan lokalni ekološki aktivizam u BiH potaknuo široko protivljenje pogubnoj praksi izgradnje malih hidroelektrana.

“Sada je od velikog značaja da FBiH ispuni obećanje koje je dala ne samo svojim ljudima, već i građanima svijeta, koji žele zaštititi rijeke Balkana ili evropskog plavog srca”, izjava je Sekresta na koju je podsjetio poznati glumac i borac za zaštitu okoliša.

Podsjetimo da je Vlada FBiH 26. novembra donijela odluku da, počevši od 2021. godine, više neće pružati subvencije koje podržavaju izgradnju malih hidroelektrana.

/nezavisne.com/