PETARDE SU OPASNE I NISU IGRAČKE Budimo odgovorni za vrijeme novogodišnjih praznika

Banja Luka Društvo

Petarde i pirotehnička sredstva koriste se najviše u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika.

Kako bi ti dani protekli mirno i bez incidenata, ombudsman za djecu Republike Srpske, uputio je apel djeci i roditeljima, napominjući da petarde nisu igračke, te da mogu biti opasne.

– To su opasna sredstva koja mogu izazvati teške tjelesne povrede onih koji ih koriste ili nekoga iz okoline, posebno u situacijama kada ih koriste djeca bez nadzora i znanja odraslih – rekla je Dragica Radović, ombudsman za decu Republike Srpske.

Ona je istakla da je obaveza odraslih da preventivno reaguju i da edukuju djecu o opasnostima i mogućim posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

– Najbolja preventiva jeste nekorišćenje ovih sredstava, jer se praznici mogu proslaviti ljepše, ugodnije i svečanije i bez njihove upotrebe – istakla je Radovićeva.

Kako je rekla, roditelji treba da upoznaju djecu s opasnostima koje im prijete upotrebom pirotehničkih sredstava, te da im ne kupuju i ne poklanjaju ova opasna sredstva.

– Roditelji i odrasli treba da budu primjer svojoj djeci, te da razna pirotehnička sredstva ne koriste pred djecom jer time samo podstiču njihovu radoznalost i šalju im pogrešnu poruku – dodala je Dragica Radović.

FOTO SRNA
FOTO SRNA Dragica Radović

Banjalučanin Aleksandar Tramošljika smatra da je upotreba pirotehnike za vrijeme slavlja opravdana, ali ukoliko se pravilno i umjereno s njom rukuje.

Mislim da su petarde kao oblik izražavanja slavlja uredu, ukoliko se vodi računa da to bude primjereno. Svjedoci smo da se svake godine pretjeruje, da djeca dolaze u dodir sa sredstvima i da zbog nepažnje bude i povrijeda. E, to mi se ne sviđa – ističe Tramošljika.

Njegova sugrađanka Milijana Obradović, majka dvoje djece, nije pristalica upotrebe pirotehnike.

– Nisam pristalica, donose mnogo stresa djeci, starima, kućnim ljubimcima. Budimo humani i solidarni sa drugima – poručuje Milijana.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema riječima ombudsmana za djecu, upotrebom petardi posljedice za dijete i njegovo zdravlje i psihofizički razvoj mogu biti veoma teške i dugotrajne, sa nesagledivo štetnim efektima, a roditelji prije svih snose odgovornost za sigurnost i postupanje svoje maloljetne djece.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *