Narod nadmudrio vezira! Istorija manastira u kojem je ubijen monah “krije” nevjerovatnu priču

Društvo Republika Srpska
Manastir Glogovac u Šipovu, u kome je prekjuče ubijen monah Stefan, poznat je po manifestaciji Janjski sabor koja se kraj njega održava svake godine, po tome što ga je redovno posjećivao blaženopočivši patrijarh Pavle, ali i po nevjerovatnom narodnom predanju koje govori o nastavku svetinje.

Skromni manastir Glogovac nalazi se na tromeđi Šipova, Jajca i Donjeg Vakufa. Smješten je u kanjonu istoimenog potoka, među brdima planine Gorice. Posvećen je Svetom velikomučeniku Georgiju.

Kako se pretpostavlja, manastir je nastao u vrijeme vladavine kraljeva Dragutina i Milutina, u prvoj polovini 14. vijeka.

Od tada, sve do danas, ovaj pravoslavni hram nekoliko puta je bio rušen i obnavljan, dijeleći sudbinu srskog narda na ovim prstorima. Svoje prvo stradanje manastir je doživio 1463. godine od strane Turaka u vrijeme kada je i srednjevekovna bosanska država pala pod tursku vlast.

Prema nekim zapisima, Turci su manastir spalili, a tadašnjeg igumana Joanikija nabili na kolac.

Obnovljen je pred kraj turske vlasti, odnosno za vrijeme vladavine vezira Omer – paše Latas, kasnije opisan perom Ive Andrića. Međutim, zanimljivo je narodno predanje o tome koje se prenosi sa generacije na generaciju.

/bl-portal.com/