Ličanke o nakurnjacima: Bilo je puno srama, ali sad radimo i XXXL veličinu

Region
Foto/Video: Index

POSJETILI SMO Ličko Petrovo Selo, gdje nekoliko žena “nakurnjača” ručno izrađuje tradicionalnu mušku odjeću – nakurnjak. Nakurnjak je, inače, vezeni, ukrašeni komad muškog donjeg rublja koji prianja na mošnju i genitalije.

Članovi građanskog udruženja Tara otkrili su kada je sve počelo, kako određuju njihovu veličinu i kojim političarima su ih sve dali.

“Bilo je puno srama. Nakurnjaci su se skrivali od muževa dok su pleli, pokrivali su se krpom dok su se prali i sušili”, rekla je Sonja Leka iz Tare za Index.

“Prvu je započela žena koja više nije među nama. Stvorila je minimume i kapitaliste. Imamo veličine X, XXL, a najveća je iz Like”, rekla nam je Anka Prica.

Inače, Nakurnjak je tradicionalno bio dio miraza, uključen u takozvane “mladenkine škrinje” rukotvorina koje su žene pripremale za buduće muževe. Ako se buduća mladenka našla u dilemi oko veličine koja bi odgovarala njenom budućem suprugu, došlo se i do toga.

“Postoje priče, legende da kada je mladenka izrađivala nakurnjak za svog budućeg supruga, ponekad nije mogla odrediti koju će veličinu plesti, pa je onda uzela ručnu mlinac za kafu kao mjeru”, otkrili su nam.

Šta su nam još rekli o tome kako su obradovali neke japanske turiste i kako su darivali predsjednike Mesića i Josipovića, pogledajte u videu.

/Index Magazin/