ELEKTRONSKI OBRASCI I DOKUMENTI Poreska uprava pustila u funkciju novu uslugu “E-ZAHTJEVI”

Društvo
ELEKTRONSKI OBRASCI I DOKUMENTI Poreska uprava pustila u funkciju novu uslugu "E-ZAHTJEVI"

Poreska uprava Republike Srpske pustila je u funkciju novu uslugu “e-zahtjevi”, kojom je omogućila poreskim obveznicima da ubuduće elektronskim putem podnesu zahtjeve za izdavanje uvjerenja, povrat poreza, preknjižavanje, zahtjeve za izdavanje poreskih kartica.

Iz Poreske uprave Republike Srpske pojašnjavaju da se ovim omogućava podnošenje i drugih zahtjeva jednostavnim slanjem obrasca zahtjeva na elektronske adrese nadležnih područnih centara Poreske uprave Republike Srpske bez potrebe dolaska na šaltere Uprave.

Obrazac željenog zahtjeva poreski obveznik preuzima na internet stranici Poreske uprave Republike Srpske iz rubrike “e-zahtjevi”, zatim je popunjava, potpisuje i dostavlja nadležnom područnom centru Uprave.

Zahtjeve je moguće dostaviti i u formi elektronskog dokumenta potpisanog sertifikatom za elektronski potpis izdatim od Poreske uprave Republike Srpske kod uvođenja elektronskog podnošenja poreskih prijava, kao i kvalifikovanim elektronskim potpisom izdatim od drugih sertifikacionih tijela.

Uputstvo za imenovanje elektronskih dokumenata i uputstva za potpisivanje dokumenata korišćenjem elektronskog potpisa objavljena su u okviru rubrike “e-zahtjevi”.

Podnošenje zahtjeva elektronskim putem u skladu je sa Zakonom o poreskom postupku i Zakonom o opštem upravnom postupku.

Iz Poreske uprave napominju da će, nakon slanja, obveznik dobiti obavještenje da je zahtjev primljen kako bi bio siguran u efikasnost procedure, te da je jedina njegova obaveza da lično dođe da preuzme traženi dokument u Poresku upravu Republike Srpske.

– Na ovaj način, nastavljen je aktivan rad Poreske uprave Republike Srpske na unapređenju komunikacije sa poreskim obveznicima uvođenjem novih elektronskih usluga koje omogućavaju komunikaciju obveznika i Uprave bez direktnog kontakta, što je posebno važno u uslovima aktuelne pandemije virusa korona – navodi se u saopštenju.

Iz Poreske uprave Republike Srpske napominju da su do sada uradili mnogo u procesu digitalizacije i da će tako nastaviti i u narednom periodu jer elektronska komunikacija sa poreskim obveznicima skraćuje procedure, smanjuje troškove papira, štampanja i arhiviranja.

Ovim se smanjuje broj dolazaka poreskih obveznika na šaltere Poreske uprave Republike Srpske, čime se štedi i vrijeme i novac poreskih obveznika i misli na njihovo zdravlje, posebno u sadašnje vrijeme kada je aktuelna pandemija virusa korona, koja zahtijeva manje kontakata i fizičku distancu.

– Zato se s pravom može reći da ulaganje u elektronske usluge, odnosno digitalizaciju institucije, nije trošak, već investicija – ističu u Poreskoj upravi Republike Srpske.

/srpskainfo.com/