Otkrivena vrlo zarazna ptičja gripa na farmi pataka, sve ptice ubijene: “Zabilježena je visoka smrtnost”

Svijet
Farma pataka, ilustracijaFoto: Afp

Francusko ministarstvo poljoprivrede objavilo je u utorak da je visoko patogeni ptičji grip H5N8 otkriven na farmi pataka na jugozapadu zemlje, potvrđujući izbijanje zaraze na prvoj farmi u Francuskoj ove godine.

Zaraza je najprije prijavljena u ponedjeljak, ali tada još uvijek nije poznat soja virus. Ptičja gripa brzo se širi Europom, peradarska industrija koja je u pripravnosti nakon prijašnjeg izbijanja zarada koja je uzrokovala odlazak desetaka miliona ptica. “Nacionalni referentni laboratorij ANSES potvrdio je danas infekciju virusom H5N8 na 6000 farmi patki u zajednici Benesse-Maremne, regija Landes, gdje je smrtnost 5. decembra bila visoka”, navodi se u priopćenju ministarstva. 7. decembra oko farme je postavljena sigurnosna zona koja uključuje dodatni nadzor, zabranu preseljenja i dodatne higijenske mjere. Ministarstvo je dodalo da su sve patke na farmi ubijene.

Francuska je već otkrila virus H5N8 kod ptica koje se prodaju u prodavnicama za kućne ljubimce. Istraga je utvrdila da je ista osoba prodavala divlje ptice na sjeveru Francuske, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede prošle sedmice. Uz to, potvrđeno je da su tri mrtva divlja labuda i divlje guske pronađene prošle sedmice nosile virus H5N8, objavilo je ministarstvo. Francuska je početkom novembra povećala sigurnosna upozorenja na “visoko” zbog širenja virusa ptičje gripe. Da bi to učinili, ptice se moraju držati u zatvorenom ili postaviti zaštitne mreže kako bi se osigurao što ugodniji kontakt.

/dnevnik.hr/