Koje su zemlje blokirale otvaranje pregovaračkih poglavlja u pregovorima EU i Srbije

Region
Koje su zemlje blokirale otvaranje pregovaračkih poglavlja u pregovorima EU i Srbije
Koje su zemlje blokirale otvaranje pregovaračkih poglavlja u pregovorima EU i Srbije

Nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom neće se otvoriti pre kraja ove godine, jer nije postignut neophodan sporazum između država članica, potvrđeno je za RTS u Savetu EU.

„Međuvladina konferencija EU-Srbija neće se održati u ovom periodu, jer se zbog okeana nekoliko država članica, nedovoljne zagušenosti i nezadovoljnih jeretika s tim u vezi, ne može postići dogovor o otvaranju poglavlja.

Iako su postojala očekivanja da bi u decembru moglo biti otvoreno poglavlje 2 o slobodi kretanja radnika, već je duže vrijeme spremno za otvaranje, ali to se nije dogodilo. Holandija, Belgija, Danska, Švedska, Finska, Nemačka i Bugarska nisu daleko zeleno svjetlo za poglavlje 2, pozivajući se na nedostatke i kašnjenje u reformi vladavine prava i nedavnom godišnjem izveštaju evropskog saveza.

Ova odluka znači da Srbija prvi put od početka pristupnih pregovora Srbija neće otvoriti pregovaračko poglavlje u roku od godinu dana.

Prema pregovaračkim pravilima između Srbije i EU, napredak postignut u poglavljima 23 i 24 o upravljačkim pravima određuje i tempo napretka u svim ostalim poglavljima, a zemlje članice mogu da uspore ili čak suspenduju pregovore u celini ako u ovim ključnim oblastima nema napretka.

U dosadašnjem toku pregovora, započetih u januaru 2014. godine, Srbija je otvorila 18 poglavlja od ukupno 35. Prošle godine otvorena su dva poglavlja, poslednji put u decembru 2019. godine, poglavlje 4 o slobodnom kretanju kapitala.

Sledeće godine Srbija bi trebalo da vodi pregovore prema novoj metodologiji proširenja, koja predviđa da se pregovaračka poglavlja grupišu u šest tematskih celina umesto u 35 pregovaračkih poglavlja. Beograd očekuje da će Evropska komisija preciznije oblikovati kako će se nova metodologija primijeniti na Srbiju, koja je već otvorila 18 poglavlja.

/RTS/