“KAO DA JE DOŠAO SUDNJI DAN” Snažan vjetar i grad u Sloveniji, zbraja se šteta (FOTO)

Hronika Region

Jako nevrijeme sa gradom koje je sinoć zahvatilo slovensku obalu izazvalo je velike štete na krovovima, rušilo drveće, uništilo više automobila i garaža na otvorenom, a meteorolozi ga opisuju kao “superstaničnu oluju” i tornado, pojavu koja se rijetko bilježi u tim krajevima.

Takve oluje u decembru nismo doživjeli u posljednjih 50 godina, superstanična oluja razvila se u vodenu pijavicu, a posljedica je miješanja vrlo hladnog vazduha s vjetrom južnog smijera i još uvijek relativno toplim morem – rekla je Katja Kozjek iz Agencije za životnu sredinu.

Kako prenose slovenski mediji, najveća šteta je zabilježena na području Izole, a stanovnici govore da je sve podsjećalo na “sudnji dan”.

Šteta se još procjenjuje, a vatrogasci su intervenisali kako bi se s ulica uklonilo palo drveće i zaštitili otkriveni krovovi.

Za cijelo područje sjeverozapadne Slovenije proglašen je “crveni” meteoalarm jer se očekuje nastavak vrlo nestabilnog vremena koje bi moglo da eskalira u popodnevnim satima i noću, a očekuje se da bi i neke rijeke mogle da izađu iz korita zbog jakih padavina.

Na jugozapadu Slovenije bi po najavama meteorologa u kratkom vremenskom razdoblju moglo da padne i do 80 milimetara padavina, a zbog obilnog snijega na području Julijskih Alpa povećaće se i opasnost od odrona, piše Index.

/srpskainfo/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *