Banjaluka: Jako nevrijeme porušilo stabla, procjenjuje se šteta

Banja Luka

Jako nevrijeme praćeno ledenom kišom krivo je za ovakav prizor. U Banjaluci, na potezu od Zmajevca do Trešnjika, na dužini od oko 2 kilometra stabla bukve nisu izdržala težinu leda na krošnjama i uz sve to jak vjetar.

Šteta se još uvijek procjenjuje, stabla će izvlačiti mjesecima, a najveći problem stvara nepristupačan teren do koga se, osim pješke, može doći samo konjskim zapregama.

“Ovdje vidimo da su se stabla domino efektom izvaljivala, kako je padalo jedno, tako je udaralo u drugo. Zbog gustog sklopa i tanke i do srednje bukove sastojine stabla su udarala jedno u drugo i nastala je masovna izvala stabala i pod pritiskom leda sve je to bilo”, kaže Momčilo Udovičić iz ŠG Banjaluka.

Ono što smo čuvali i njegovali 10 godina sada je uništeno, kažu iz Šumskog gazdinstva Banjaluka. Procjenjuju da je uništeno 2 hiljade kubika šume koja moraju biti izvučena što prije da ne bi došlo do njihovog truljenja i propadanja.

“Mi sad radimo konsigaciju, odnosno moramo da priđemo svakom stablu koje vidite iza mojih leđa, a to je potez i dva kilometra iza. Znači, predstoji nam jedan velik i obiman posao kako bismo sva ova stabla obilježili za sječu, uradili izvođačke projekte, pa tek onda mogli da uđemo u realizaciju ovoga”, kaže Velibor Stanić, direktor ŠG Banjaluka.

Nije ovo prvi put da se stabla nisu izborila sa vremenskim neprilikama. 2018. godine dogodila se slična šteta u Banjaluci za koju je tada bio kriv samo jak vjetar. Šumsko gazdinstvo Banjaluka gazduje na području tri opštine. Pokriva površinu od 48 hiljada hektara.

/banjaluka.com/