(VIDEO) ŠOK! OTKRIVENA NOVA MISTERIOZNA ŽIVOTINJSKA VRSTA! Naučnici IZNENAĐENI, a evo kako su je SNIMILI

Zanimljivosti
Istraživači Nacionalne uprave za okeane i atmosferu su prvi put u istoriji identifikovali novu vrstu rebronoša (ktenofora) koristeći samo snimke visoke rezolucije sa drona koji je zaronio u duboke vode.

Želatinoznog morskog beskičmenjaka ili “duboko-morsku grudvicu“ spazio je uređaj na daljinsko upravljanje  kod obala Portorika na dubini od 3.900 metara.

Dron koji je zaronio do morskog dna sačinio je nesvakidašnje snimke čudnog stvorenja nalik grudvicama, čija je dužina manja od milimetra.

Iako su snimci nastali 2015. godine, naučnici su željeli da budu apsolutno sigurni pre nego što su objelodanili da je otkrivena nova vrsta i odvojili su vrijeme mukotrpno pregledavajući snimke podvodne ekspedicije.

 – Nemamo iste mikroskope kao u laboratoriji, ali video snimak može da nam da dovoljno informacija da bismo detaljno razumjeli morfologiju, poput lokacije njihovih reproduktivnih organa i drugih aspekata –  objasnio je morski biolog, Alen Kolins.

Duobrachium sparksae ima tijelo nalik balonu iz kojeg se pružaju dva dugačka pipka koja su, u najmanje jednom slučaju, primjećena kako održavaju životinju blizu morskog dna, što može olakšati hranjenje.

Poznato je između 100 i 150 vrsta rebronoša, a uprkos svojoj neobičnoj sličnosti, nisu povezani sa meduzama, iako su mesožderi – hrane se malim člankonošcima i larvama koje se nalaze u dubini.

S obzirom na ekstremne uslove u kojema živi ova vrsta, istraživači nisu sigurni kada bi sljedeći put mogli da ugledaju ovog izvanrednog stvora.

/informer/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *