SUKOB U SLOVENIJI zbog mjera, glavni epidemiolog podnio ostavku

Region
Sukob u Sloveniji zbog mjera, glavni epidemiolog podnio ostavku

LjUBLjANA – Glavni slovenački epidemiolog Mario Fafangel napustio je danas radnu grupu Ministarstva zdravlja koja savjetuje vladu o mjerama za borbu protiv kovid-19, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ).

Šef NIJZ-ovog Centra za zarazne bolesti Fafangel je obavijestio ministra zdravlja Tomaža Gantara o svojoj odluci i objasnio svoje razloge, ali ne namjerava da pruži javno objašnjenje, prenosi slovenačka agencija STA.

Fafagel je nedavno rekao političkom nedjeljniku Mladina da se ne slaže sa nekim ograničenjima koja je vlada nametnula, ali je naglasio da su u cijelini potrebne stroge mjere da bi se suzbila epidemija.

U grupi su četiri člana NIJZ-a, a za sada se ne zna ko će zamjeniti Fafangela.

Ministar Gantar u međuvremenu je najavio mogućnost restrukturiranja radne grupe za kovid-19 i smanjenja broja njenih članova, napominjući da su često razmijenjivali veoma različita mišljenja.

“Činjenica je da se vjerovatno mnogo puta nije slagao sa metodama i idejama nekih pojedinaca u grupi. Ako ne možete da napravite korak dalje, vjerovatno ćete donijeti drugačiju odluku”, kaže Gantar.

Komentarišući Fafangelovu ostavku u izjavi za štampu, Gantar je rekao da će ga pozvati da se pridruži ovoj reformisanoj radnoj grupi pošto cijeni njegov rad.

“Razumijem njegovu lošu volju i moram da kažem da sam se mnogo puta slagao s njim”, dodao je ministar.

/Glas Srpske/