NARUČENO VIŠE OD MILION DOZA Vakcina se nabavlja pod ovim uslovom, a poznata je i CIJENA

BiH Društvo

Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara saopštilo je danas da je Ugovor između BiH i Globalnog saveza za vakcine jedini mehanizam nabavke vakcine protiv kovida 19 u kojem u ovom trenutku učestvuje BiH.

BiH će imati iste mogućnosti za nabavku vakcine kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora, ukupno 186 zemalja, i u narednom periodu se očekuju dalja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za vakcine (GAVI) i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima vakcina i rokovima za isporuku – ističe se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da prati aktivnosti koje sprovode države EU, kao i zemlje regiona, a koje se odnose na nabavku vakcina za sprečavanje virusa korona i podsjeća da BiH nije članica EU, pa se na nju i ne odnose aktivnosti koje se sprovode u državama članicama EU i putem njihovih mehanizama.

Svjesni činjenice da su neke od zemalja regiona stupile u direktne pogodbe s proizvođačima, osim mehanizama u koje su uključene, nadležne zdravstvene institucije, u trenutku ovoga obraćanja, iskazale su potrebe koje se vrše isključivo putem Kovaks mehanizma – ističe se u saopštenju.

U Ministarstvu civilnih poslova, imajući u vidu značaj vakcine i potrebe poštovanja svih neophodnih procedura, smatraju da u prvi plan treba staviti bezbjednost, dodajući da Kovaks to garantuje.

Ministarstvo civilnih poslova navodi da je potpisalo Ugovor između BiH i Globalnog saveza za vakcine o nabavci vakcina za građane BiH i da je to jedini mehanizam nabavke vakcine u kojem u ovom trenutku učestvuje BiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U saopštenju se dodaje da je Ministarstvo civilnih poslova sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjeljenjem za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usaglasilo međusobna prava i obaveze.

Iz Ministarstva su potvrdili da je naručeno 1.232.000 doza potencijalne vakcine za 20 odsto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 dolara (oko 16,4 KM).

– Multisektorski pristup će biti u direktnoj vezi sa svim budućim aktivnostima u sklopu Kovaks inicijative kojima će se težiti optimalnoj mjeri koja se sa jedne strane odnosi na potrebu što hitnijeg dolaska vakcina u BiH, kao jednog od glavnih alata u borbi protiv kovida 19, a sa druge strane na potrebu pravilnih i potrebnih procedura odobravanja, ulaska, skladištenja i transporta vakcina u BiH – dodaje se u saopštenju.

/srpskainfo/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *