BREAKDANCE zvanično postaje olimpijski sport

Sport
Breakdance zvanično postaje olimpijski sport - Klix.ba
IGRAT ĆE SE U PARIZU

Međunarodni olimpijski komitet je neko vrijeme bio u potrazi za urbanim događajima kako bi zainteresovali mlađu publiku, a sada su u takmičenje zvanično uvrstili i ulične plesne borbe – breakdance.Prvi put će se breakdanceri za medalju takmičiti na ljetnim igrama u Parizu 2024. godine kada će nastupiti i takmičari iz oblasti skateboardinga, surfanja i sportskog penjanja. Međutim prvi nastup sportista iz ova tri sporta bi trebalo da bude na Olimpijskim igrama u Tokiju koje je odgođeno za 2021. godinu usljed pandemije.

Breakdance će se na olimpijskim igrama zvati “breaking”, baš kako je ovaj ples i nazivan 1970-ih godina među hip-hop pionirima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pariški organizatori Olimpijskih igara su breakdance predložili još prije dvije godine nakon što su plesači ove vrste nastupili na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu.

Poznato je i gdje će se tačno održati takmičenje u breakdanceu, a u pitanju je prestižno mjesto u centru grada, isto mjesto gdje će biti održano i sportsko penjanje i košarka 3 na 3.

/klix.ba/