Život bez budžeta

Banja Luka Društvo

Banjaluka će u iduću godinu ući bez usvojenog budžeta.

Nažalost, ova informacija kod većine Banjalučana neće imati nekog posebnog odjeka. Usvajanje budžeta i raspored trošenja sredstva koji se nalaze u kasi grada Banjaluka nikada nije bila posebno interesantna tema za širu javnost, a trebala bi biti važna.

Pošto se nalazimo usred pandemije, većina Banjalučana će vjerovatno reći da imaju važnijih problema o kojima razmišljaju. Na primjer, kako da ostanu zdravi i kako da prehrane porodice, jer je aktuelna epidemiološka situacija ugrozila radna mjesta u velikom broju privrednih grana, pa su poslodavci dijelili otkaze ili su smanjivali plate.

Sve su to važni problemi koji utiču na kvalitet života građana, ali ne treba zanemariti ni ovaj, jer i on može negativno da utiče na taj isti taj kvalitet života. Kako? Jednostavno.

Nisu budžet grada samo plate zaposlenih u Gradskoj upravi i drugim gradskim ustanovama, iako se za te namjene svake godine izdvajaju milioni KM. Između ostalog, iz te kase se plaća održavanje javne higijene, izgradnja nove infrastrukture, finansira rad gradskih vrtića, izdvaja novac za Dom zdravlja, Centar za socijalni rad… Sve su to su neophodne stvari koje Banjalučani trebaju imati.

Nadležni kažu da kada nema usvojenog budžeta ide odluka o privremenom finansiranju, što u praksi znači da će se izmirivati samo osnovne obaveze, među kojima su plate radnika, rate kredita i rad neophodnih službi kako bi se obezbijedilo funkcionisanje grada.

To isto znači da Banjalučani mogu da zaborave gradnju novih vodovoda,  kanalizacije, puteva, trotoara, igrališta, vrtića, kao i na druge projekte koji trebaju da riješe probleme u pojedinim naseljima. Sve su to pojedinosti koje moraju biti naznačene u budžetu kako bi se opravdalo trošenje javnih sredstava za te namjene.

Do kada će biti takva situacija?

To će zavisiti od onih koje su građani izabrali na proteklim lokalnim izborima.

Naime, izabran je novi gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković (PDP), koji još nije preuzeo tu funkciju i koji ne pripada političkoj opciji koja, prema posljednjim informacijama, treba imati većinu u gradskom parlamentu (Vidovdanska koalicija, na čelu sa SNSD).

Baš zbog takve nove konstelacije biće potrebno vrijeme da nova vlast počne s radom i da se konstituiše novi saziv gradskog parlamenta.

Zatim ide teži dio posla, da se obje strane usaglase oko načina trošenja novca u budžetu Grada Banjaluka za 2021, jer je zvanični predlagač tog dokumenta gradonačelnik, koji time ima i određen uticaj na raspodjelu javnih sredstva.

Međutim, pripremljeni materijal je bezvrijedan ako nema „zeleno svjetlo“ gradskog parlamenta, u kojem će većinski sjediti oni koji ne podržavaju novog gradonačelnika.

To znači da oba tabora trebaju da se dogovore oko projekata koji će u narednoj godini biti važni za Banjaluku i koji će biti finansirani iz gradske kase.

Upravo taj dio „dogovor“ može u najmanju ruku biti problematičan, jer su prethodna iskustva pokazala da se dva tabora teško mogu složiti, jer se obično u vrhu prioriteta češće nalaze politički interesi, a ne dobrobit građana i napredak Banjaluke.

Samo će vrijeme pokazati da li će i ovaj put biti tako.

/srpskainfo/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *