Naučnici u dilemi: Neidentifikovano nebesko tijelo zaobišlo našu planetu za dlaku

Svijet Zanimljivosti

Zagonetni sporoleteći objekat, za sada nepoznatog porijekla, proletio je veoma blizu naše planete i vratio se nazad u Sunčev sistem.

Sljedeći susret sa misterioznim svemirskim kamenom očekuje se u martu.

Ovaj neobični “mini-mjesec” zvanično je nazvan “2020 Es-O”, a prvi put ga je uočio 17. septembra teleskop “Pan-Stars” na Havajima. Klasifikovan je kao asteroid, međutim, naučnici i dalje ne razumiju u potpunosti šta je ovaj objekat. Neki pretpostavljaju da je možda dio stare rakete, piše RT.

Šta god da je, ima prečnik od pet do deset metara, a našu planetu je zaobišao za dlaku – proletio je na manje od 50.000 kilometara udaljenosti od Zemlje, što je samo 13 odsto razdaljine između Zemlje i Mjeseca. To znači da je ovaj objekat sigurno zahvatilo gravitaciono polje naše planete i da će se vratiti za nekoliko mjeseci.

Mnogi naučnici pretpostavljaju da ovo tijelo može biti ostatak letilice koja je 1966. godine letjela na Mjesec u okviru misije “Servejer 2”.

– Nismo sigurni da je u pitanju asteroid, odnosno tijelo prirodnog porijekla. Vrlo je moguće da je u pitanju raketni motor letilice koju je Nasa slala na mjesec 1966. godine – navode astronomi sa projekta “Virtuelni teleskop”.

Iako se pretpostavlja da je u istoriji naše planete ovakvih susreta bilo mnogo više, “2020 Es-O” će biti zabilježen kao treći objekat nepoznatog porijekla do sada uočen, prenosi Blic.

/atv/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *