HRVATI SE SPREMAJU ZA KATAKLIZMU: Oglašen crveni alarm, očekuju udare vjetra od 130 kilometara, talase od 6 metara i jaku kišu!

Region
HRVATI SE SPREMAJU ZA KATAKLIZMU: Oglašen crveni alarm, očekuju udare vetra od 130 kilometara, talase od 6 metara i jaku kišu!

Velika oluja upravo stiže na Jadran a za čitavu obalu proglašeno je upozorenje najvišeg stepena – crveni meteoalarm, a vreme će, najavljuju meteorolozi, biti opasno.

DHMZ je za Istru, Dalmaciju i ostrva označio crveni meteoalarm, što znači izuzetno opasno vrijeme. Crveni alarm oglasio se zbog olujnog, mjestimično orkanskog juga s udarima do 130 kilometara na sat, uglavnom na otvorenom moru.

Uz ovakve udare sa juga, DHMZ predviđa otvorene talase od četiri do šest metara. Na obali se očekuju talasi do pet metara. Očekuje se i jaka kiša.

Prognozni modeli predviđaju ekstremnu količinu padavina, piše Istramet. To se posebno odnosi na područje Istre. Ponegjde bi za nekoliko sati mogla kiša koliko padne za mjesec dana, pa postoji mogućnost poplava i bujica.

Jaka kiša predviđa se i za regiju Gospić, Knin, Rijeka, Split i Dubrovnik. Za ove regione proglašen je narandžasti alarm zbog obilnih padavina.

Jutros je dio Omiša bio pod morem, izvještava  Dalmacija danas. Niski pritisak i mjesečeva plima sa olujnim i orkanskim vjetrovima sa juga i jugozapada prouzrokovali su porast nivoa mora, pa je veći dio Omiša završio poplavljen. Tokom noći kiše je bilo i na širem splitskom području.

Kurir.rs//Index.hr