“SAMO NEMOJTE DA IZAZOVETE TREĆI SVJETSKI RAT” Tramp dao zeleno svjetlo i planira da ovu državu UNIŠTI

Svijet

Američki predsjednik Donald Tramp je najvećim jastrebovima među savjetnicima, prije svega državnom sekretaru Majku Pompeu, dao odriješene ruke da u narednih nekoliko nedjelja agresivno vrše pritisak na Iran i uvode sankcije.

Kako za „Dejli bist“ otkrivaju dvojica viših zvaničnika američke administracije, Tramp je u privatnim razgovorima s Pompeom i drugim savjetnicima rekao da jedino ne smiju da rizikuju „izbijanje trećeg svjetskog rata”.

To znači da imaju na raspolaganju niz mogućnosti, uključujući i režim sankcija koje guše Iran i odsustvo reakcije na ubistva iranskih državljana.

Kako navode dvojica zvaničnika, administracija će u narednih nekoliko nedjelja uvesti nove sankcije kompanijama i pojedincima povezanim s vlašću kako bi potpuno paralisala iransku ekonomiju, a sa ciljem da otežaju posao izabranom demokratskom predsjedniku Džou Bajdenu, koji namjerava da obnovi pregovore s Teheranom i ponovo pristupi Nuklearnom sporazumu.

FOTO: 
DAVID SWANSON/EPA
FOTO: DAVID SWANSON/EPA

Zvaničnici često ukazuju na Pompea i Eliota Ejbramsa, specijalnog predstavnika za Iran, kao lidere posljednjeg pokušaja Trampove administracije da nanese težak udarac Teheranu. Pompeo se nedavno se sastao s liderima Izraela, Ujedinjenih Arapskim Emirata i Bahrejna s kojima je razgovarao o saradnji u borbi protiv Islamske Republike.

On je otputovao na Bliski istok nakon što je Stejt dipartment objavio da je odobrio prodaju aviona F-35 Emiratima, ugovor za koji mnogi smatraju da treba da natjera Dubai da sarađuje s Jerusalimom u zastrašivanju Irana. Pompeo je u petak najavio uvođenje dodatnih sankcija Iranu, koje će pogoditi kineske i ruske kompanije koje prodaju Iranu osjetljivu tehnologiju i komponente neophodne za raketni program.

I Pompeo i Ejbrams zagovaraju stroge mjere, uključujući i prećutnu podršku tajnim akcijama drugih aktera. Prema riječima jednog od zvaničnika administracije, direktorka CIA Đina Haspel umješana je u tajnu strategiju protiv Irana.

Predsjednik je više puta ponovio savjetnicima da mu je najvažnije da se izbjegne sukob sa Iranom u kome bi ginuli američki vojnici. S druge strane, dozvolio je Izraelu da preuzme vodeću ulogu u napadima na pripadnike iranskog režima, pa čak i da ih ubija, tvrde zavničnici, ukazujući na ubistvo Mohsena Fahrizadea, vodećeg stručnjaka za nuklearno oružje, koji je ubijen 27. novembra.

Prema njihovim riječima, iza napada stoji Izrael, što potvrđuje sumnje u cijelom svijetu. Osim toga, tvrde da američke obavještajne agencije često dijele informacije sa Izraelom o Iranu.

FOTO: AZADAR E HUSSAINI JALANDHAR/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: AZADAR E HUSSAINI JALANDHAR/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Očigedno je da šef Mosada Josi Koen i Haspelova blisko sarađuju – kaže Mark Dubovic, glavni izvršni direktor desničarski nastrojenog trusta mozgova Fondacija za odbranu demokratija, koja je savjetovala Trampovu administraciju po pitanju odnosa prema Iranu.

Neki predsjednikovi povjerenici insistirali su na tome da se ne podiže prevelika prašina u vezi sa ubistvom naučnika. Zbog toga se administracija uglavnom ne izjašnjava o tome, a izvor blizak Trampu kaže da su posljednjih dana savjetovali predsjedniku da se uzdrži od tvitovanja o ubistvu.

Pomenuti izvori kažu da je ljetos često bilo riječi o aktivnijim mjerama protiv Irana, kako bi se ograničile mogućnosti Bajdenove administracije da ugovori novi sporazum sa Iranom, dok je u isto vrijeme Izrael izveo nekoliko tajnih operacija, uključujući i ubistvo zamjenika Al kaide Abu Muhameda al Masrija u Iranu i podmetanje bombe u objekat sa iranskim centrifugama za obogaćivanje uranijuma.

Trampova strategija je da koristi sankcije kao sredstvo zastrašivanja i istovremeno pruža obavještajne podatke regionalnim saveznicima poput Izraela koji takođe imaju interes da naude iranskom režimu, kažu zvaničnici. Tako je, uostalom bilo i tokom protekle četiri godine, koliko je Tramp na vlasti, samo što ovoga puta administracija ne želi samo da kazni Iran, već i da oteža posao Džou Bajdenu, piše Blic.

/srpskainfo/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *