Naučnici otkrili kakve grudi su najprivlačnije muškarcima

Život i stil

Naučnici su studijom pokušali dokučiti kakve su grudi muškarcima atraktivne pa su im pokazivali fotografije na kojima su bile prikazane grudi raznih veličina i oblika.

Časopis Evolution and Human Behavior objavio je studiju koja tvrdi da čvrstoća i veličina grudi određuje koliko će ih muškarci držati atraktivnima, piše IFLScience.

Studija je uključila 267 muškaraca iz Brazila, Kameruna, Češke i Namibije. Sudeći prema rezultatima, u Brazilu, Češkoj i Namibiji muškarci najatraktivnijima smatraju grudi srednje veličine, dok Kamerunci više vole velike grudi.

Ženske grudi i dekolte

– Kroz različite kulture postoji jedna konstanta kad je riječ o grudima, a to je činjenica da muškarci preferiraju čvrste grudi koje su tipične za mlade žene. S druge strane, velike su varijacije u tome kakva veličina grudi im se sviđa. U većini testiranih zemalja muškarci najviše vole grudi srednje veličine – tvrdi voditelj studije Jan Havliček iz Praga.

Kako bi došli do tih zaključaka, naučnici su ispitanicima pokazivali fotografije grudi raznih veličina i oblika. Pritom su ustanovili da veličina simbolizira marker potencijalne plodnosti, dok je čvrstoća grudi marker rezidualne plodnosti.

24sata

– To zapravo znači da morfologija grudi može poslužiti kao indikator preostale plodnosti, ali nudi ograničenu potporu hipotezi o potencijalnom pokazatelju plodnosti. Buduće studije trebale bi se usresrediti na potencijalnu interakciju između dva parametra, a to su veličina i čvrstoća grudi. To bi zajedno moglo objasniti relativno velike razlike u veličini ženskih grudi – zaključili su znanstvenici.

/24sata/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *