NATO će pojačati angažman u BiH

BiH Društvo Republika Srpska

NATO će pojačati svoj angažman u Bosni i Hercegovini, a posebnu pažnju treba posvetiti suzbijanju destabilizacije, pogotovo hibridnim sredstvima i dezinformacijama, širom zapadnog Balkana, navodi se u dokumentu o budućnosti najjače vojnopolitičke alijanse, otkriva „Dnevni avaz“.

Naime, grupa međunarodnih eksperata, koju su predvodile diplomate Tomas de Mezijer  i Ves Mičel , predala je strateški dokument „NATO 2030“ generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu.

Proširiti pomoć

U njemu se na nekoliko mjesta spominje i Bosna i Hercegovina. Naglašeno je kako bi NATO trebao nastojati pojačati angažman u Bosni i Hercegovini, a posebnu pažnju treba posvetiti suzbijanju destabilizacije, pogotovo hibridnim sredstvima i dezinformacijama, širom zapadnog Balkana.

Jedna od preporuka koju su uputili stručnjaci je da NATO-ovu politiku otvorenih vrata treba podržati i oživjeti kao „jedan od ključnih faktora kako bi se partneri mogli modernizirati, integrisati i pripremiti za eventualno buduće članstvo“.

– NATO bi trebao proširiti svoju pomoć partnerima koji su izjavili da žele da se pridruže Savezu (BiH, op. a.), kako bi pomogli u razvoju alata i reformi koji su potrebni za ispunjavanje kriterijuma za članstvo, radeći zajedno s političkim, vojnim, civilnim i administrativnim strukturama partnera. Takođe, NATO bi trebao ostati predat odluci donesenoj u Bukureštu iz 2008. godine u kojoj se navodi važnost podizanja pregovora o članstvu na viši nivo – navedeno je u dokumentu koji je juče predstavljen u Briselu.

Povodom toga, NATO zvaničnik je za „Dnevni avaz“ izjavio kako Alijansa ima „dugogodišnje obostrano korisno partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom“.

Oružane snage

– Posvećeni smo pružanju podrške Bosni i Hercegovini u provođenju reformi dugi niz godina, jer su saveznici posvećeni stabilnoj i sigurnoj BiH, ali i zapadnom Balkanu. Pozdravljamo našu kontinuiranu saradnju na reformi bh. oružanih snaga i struktura. Takođe pozdravljamo doprinos Bosne i Hercegovine našoj euroatlantskoj sigurnosti, uključujući misiju u Avganistanu – naveli su za pomenuti list.

Osim članstva u EU, jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva naše zemlje je pristupanje NATO savezu. Drugi korak pristupanja je učešće u Akcionom planu za članstvo (MAP), u kojem se trenutno BiH nalazi.

Projekat se nastavlja

– Projekat ”NATO 2030” se nastavlja, a generalni sekretar će nastavit savjetovanje sa saveznicima i kontaktirati parlamentarce, civilno društvo, privatni sektor i mlade lidere. Nakon toga će pripremiti svoje prijedloge za savezničke vođe. Njegove preporuke će dati dodatne informacije u kojem smjeru vođe Sjeveroatlantskog saveza trebaju odlučivati kada se sastanu sljedeće godine – naveo je naš sagovornik iz NATO saveza.

blportal