“ELEKTROKRAJINA” BANJA LUKA: Poziv korisnicima da izmire dugove

Banja Luka Društvo Republika Srpska

D.B. BANJA LUKA – “Elektrokrajina” Banja Luka pozvala je korisnike da podmire dugovanja ako ih imaju kako bi izbjegli isključenje sa mreže.

Iz kompanije navode da su zajedno sa ostalim elektrodistribucijama u Republici Srpskoj u procesu reorganizacije u skladu sa odredbama novog Zakona o električnoj energiji RS, koji će stupiti na snagu 1. januara naredne godine.

 

U tom procesu, “Elektrokrajina” i druga elektrodistribucija prestaće da isporučuju, odnosno prodaju električnu energiju svim kupcima, uključujući i domaćinstva čije će snabdevanje preuzeti novi javni snabdevač.

U reorganizaciji, elektrodistribucije su dužne da “očiste” potraživanja od kupaca za isporučenu električnu energiju kako bi mogle nastaviti raditi u novom organizacionom obliku operatora distributivnog sistema. Iz tog razloga, “Elektrokrajina” je svim kupcima koji imaju neplaćene račune za struju dostavila obavještenja o potrebi podmirivanja duga kako bi se izbjeglo potencijalno isključenje sa mreže – navodi se u saopštenju. U “Elektrokrajini” ističu da se nijedan redovni i redovni obveznik ne može i neće isključiti s mreže, već će mjere prinudnog isključenja, kao i do sada, biti usmjerene na potrošače sa većim iznosima duga i dužim periodom neplaćanja.

Činjenica da 95% kupaca redovno plaća račune za struju dodatno nas obavezuje da poduzmemo sve mjere naplate od onih koji izbjegavaju svoje obaveze. Izvinjavamo se svim kupcima koji su iz objektivnih razloga imali kraće kašnjenje u plaćanju s malim iznosom duga zbog mogućih neugodnosti nastalih primljenom obavijesti. Napominjemo da je “Elektrokrajina” u proteklom periodu nebrojeno puta pokazala osjetljivost na socijalno ugrožene kupce i zadovoljila njihove potrebe u okviru svojih zakonskih ograničenja – navode u kompaniji.

Podsjećaju da je “Elektrokrajina” javno predložila pravnu zaštitu socijalno ugroženih kupaca, što su prihvatile nadležne institucije RS i ugradile kao posebno poglavlje u novi Zakon o električnoj energiji.

Очекујемо да ће се са примјеном новог Закона и усвајањем пратећих подзаконских аката системски почети рјешавати и ова питања која годинама оптерећују како електродистрибутивна предузећа, тако и потрошаче који се налазе у стању социјалне потребе – наводе из “Електрокрајине”.

/Glas Srpske/