Mijenja se format Lige prvaka. Gase se grupe i prelazi na ligaški sistem

Sport

UEFA razmatra promjenu formata grupne faze Lige prvaka od 2024. godine.

Glavna promjena bila bi uvođenje ligaškog sistema u kojem bi svaka od 32 ekipe u grupnoj fazi Lige prvaka odigrala 10 utakmica. Protivnici bi se određivali prema nasumičnom ždrijebu, što bi povećalo broj atraktivnih utakmica u svakom kolu.

Liga prvaka igrala bi se u januaru i februaru

To je nešto što već duže vrijeme zagovaraju najbolji evropski klubovi koji su Uefi zaprijetili stvaranjem Superlige ako se format Lige prvaka ne promijeni.

Povećanje broja utakmica u grupnoj fazi Lige prvaka značilo bi igranje elitnog evropskog fudbala u januaru i februaru, koji su do sada bili rezervirani za domaća prvenstva i kupove.

Nakon grupne faze igrala bi se osmina finala kao i do sada, ali u nju bi izravno prolazilo prvih osam klubova na tabeli, dok bi oni od devetog do 24. mjesta razigravali za ulazak u osminu finala.

Veliki i mali klubovi bili bi sretni promjenom formata

Uz to, prvih osam timova iz ligaškog dijela takmičenja ostvarilo bi plasman u Ligu prvaka i naredne sezone. Sve opisano naziva se švicarskim modelom koji je zasad favorit kada je promjena modela Lige prvaka u pitanju.

Uefa će ove sedmice odraditi niz razgovora s čelnim ljudima evropskih klubova. Čini se kako je krovna evropska fudbalska federacija pronašla formulu kojom će i velike i male klubove učiniti sretnima.

Najjači evropski klubovi će duže nego dosad imati za što igrati u grupnoj fazi te će zaraditi više zbog većeg broja utakmica, dok će manji klubovi povećanjem broja utakmica u Ligi prvaka dobiti dodatno iskustvo s kvalitetnim protivnicima, a ni zarada od toga nije zanemariva.

/index.hr/


index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *