POTAKNITE DJECU DA SE IGRAJU RIJEČIMA I RAZMIŠLJAJU

Gradiška Kultura Republika Srpska Zabava Život i stil

Želim se igrati, stvarati nove riječi, oblikovati priče!

Autor:Marija Šimoković Sikavica/ obradila Boba V.

Naši su učenici dane provodili u učionicama, igralištima i parkovima u društvu svojih prijatelja, a sada ih vide samo na ekranu, pa roditelji i ostali članovi porodice stoga svoje slobodno vrijeme pokušavaju olakšati igrajući s njima društvene igre, što je, budimo iskreni, možda već leže dugo u nekim ladicama, ispod kreveta ili na vrhu ormara prekrivenog prašinom.

Podsjećamo na pomalo zaboravljena pravila klasičnih društvenih igara, kao i na činjenicu da društvene igre (klasične ili moderne) pozitivno utječu na naše zbližavanje i zajedništvo, opuštaju nas i nasmijavaju, a istovremeno, ovisno o vrsti i načinu igre, razvijaju niz različitih vještina. Logično razmišljanje, asocijativnost, brzina i spretnost, natjecateljski duh za kvalitetnu međusobnu komunikaciju i obrazovanje.

Ako su sve potrebe zadovoljene, a škola i domaća zadaća zadovoljeni, svjesni smo, to je često samo u idealnom smislu, popodne i večeri mogu proći uz društvene igre kao što su šah, čovjek se ne ljuti, Monopol, dame i mlin, oni modernije, na primjer Pictionary, Dixit, Five Seconds, Guess Who? ili druge igre, strateške, asocijativne, igre brzine i spretnosti.

Možda ste se ovih dana sjećali starih igara za koje su nam potrebne samo olovka i papir, na primjer tone brodovi, slovo po slovo – država, grad, rijeka, vješala, kružni krug … Bilo ih je puno i ponekad su zaista ispunjavali naše vrijeme sa radošću.

onosimo vam igre za koje vam neće trebati ni olovka i papir, samo dobra volja, malo koncentracije, želja za eksperimentiranjem i igranjem. Zabava je zagarantovana, a lekcije su neophodne. Igre / vježbe riječi i misaone igre okupirat će dječje misli, postati izazov, potaknuti ih na razmišljanje, a istovremeno raditi na njihovom fokusu, vještinama slušanja i koncentracije i razvoju mašte.

Igre mogu igrati i velike i male, a uvijek ih možete prilagoditi uzrastu djeteta.

Počnimo sa slovima

Dijalog abecedno

Kao što mu samo ime govori, u ovoj igri stvaramo dijalog, tako da su nam potrebna najmanje dva igrača, a može se igrati u grupi od nekoliko sudionika.

  1. Jedan od igrača počne izgovarati sebi abecedu i na znaku zaustavljanja izgovara slovo na kojem se zaustavio. Ovdje dijalog započinje.
  2. Drugi igrač izgovara prvu rečenicu tako da prva riječ u rečenici mora započeti navedenim (odabranim) slovom. Sljedeći igrač (ili opet prvi ako postoje samo dva igrača) započinje dijalog, ali u njegovoj rečenici prva riječ započinje sljedećim slovom abecede. Tako su rečenice poredane po abecednom redu.
  3. Biće teško voditi smislen razgovor s mlađom djecom ili ćete uspjeti na kratko, ali svakako biste trebali pokušati razgovarati što smislenije, čak i pokušati stvoriti priču.
  4. Može se postaviti i situacija o kojoj govorimo. Na primjer, tema je “Moramo ostati kod kuće”.

Primjer dijaloga:

Igrač 1: Pobijedit ćemo virus.

Igrač 2: Radimo sve što je važno da se ne razbolimo.

Igrač 1: Sada je vrlo važno da to shvatimo ozbiljno.

Igrač 2: U ovom teškom vremenu nema mjesta za šalu!

Igrač 1: Toliko nas je lijepo kad je sve ovo gotovo.

Igrač 2: Uživam u pomisli na naše druženje!

Igrač 1: Vjerujem da će se to dogoditi vrlo brzo

Igrač 2: Dakle, sada moramo biti strpljivi.

Igrač 1: Žao mi je što smo zatvoreni, ali moramo ostati kod kuće!

Razgovor se može nastaviti rečenicom koja započinje slovom A i tako dalje …

Sastavimo riječi

Lista po abecedi

Odaberite kategoriju riječi, poput životinja, biljaka, zemalja, predmeta. Svaki igrač mora imenovati jedan pojam u toj kategoriji, tako da igra traje naizmjenično dok ne ostanete bez termina.
Na primjer, životinja na pismu:

A: anakonda, antilopa, ara, albatros …
B: bubamara, bizon, bik, babuška, bakalar, bjeloglavi sup …

Ova igra mogla bi navesti vas i vaše dijete da istražite, pregledate Životinjsko carstvo, enciklopediju za djecu … sve one stare, već zaboravljene knjige i priručnike.

Pa razmislimo o rečenicama

Veliko i malo

Ovo je igra u kojoj se ponavljaju dvije suprotne riječi, na primjer velika i mala, a mi možemo birati mokro i suho, crno i bijelo …

Rečenice u kojima koristimo obje gornje riječi izgovaramo kako slijedi:

Ovo je igra u kojoj se ponavljaju dvije suprotne riječi, na primjer velika i mala, a mi možemo birati mokro i suho, crno i bijelo …

Rečenice u kojima koristimo obje gornje riječi izgovaramo kako slijedi:

Osoba 1: Pored male kuće nalazi se veliko drvo.

Osoba 2: Na velikom drvetu je mala ptica.

Osoba 1: Mala ptica ima veliku majku.

Osoba 2: Velika majka ptica donijela je malu gusenicu.

Osoba 1: Mala gusjenica je veliki ručak …

Razgovor se nastavlja redom ponavljanjem kraja rečenice sagovornika i dodavanjem nečeg novog, tj. Pokušavajući cijelo vrijeme graditi smislenu priču.

Zajedno pričamo priču …

Pričanje priča može se graditi na više načina. Možete početi s poznatim pričama, tako da svi izgovore jednu rečenicu koja slijedi poznato mjesto, radnju, likove, ali s druge strane možete stvoriti i potpuno novu, neobičnu i zabavnu priču.

Također, priču mogu ispričati svi koji je pričaju, nadograđujući priču svojom rečenicom, a na početku se možete složiti da svi moraju ponoviti sve što se prije čulo, tj. Sve rečenice koje su izgovorene.

Igrate se tako da dijete započne svoju priču jednom rečenicom, a zatim je vi ili drugi ukućani pratite povezanom rečenicom.

  1. U velikom gradu u visokom neboderu živjela je djevojčica Lenka.
  2. Lenka je bila tužna jer se osjećala usamljeno.
  3. Jednog dana, dok je gledala kroz prozor na 16. spratu, neobična ptica joj je sjela na rame.
  4. Ptičica je progovorila cvrkutavim glasom …

Uživajte!