“METEOR MI JE PAO NA IMANJE” Dragan je primijetio krater koji se pušio, a kada je prišao IMAO JE ŠTA I DA VIDI

Uncategorized

Navikli smo da sa neba padaju kiša, sneg i grad, ali na jedno imanje u Konjevićama kod Čačka, prije dvanaest godina izgleda da je pao ni manje, ni više nego meteor.

Kada je Dragan Klajić (57) krenuo u obilazak placa sa prijateljem, nasred puta ugledao je krater veličine jednog metra, koji se kako kaže, još uvijek pušio.

– Kad sam to ugledao, pitao sam se ko je baš na sredini puta mogao da loži vatru. Prišao sam i jednim drvetom razgrnuo tu paljevinu, tada sam ugledao dva kamena veličine pesnice koja su još uvijek bila vrela. Oko njih se nalazio krater deset puta veći od njih samih i odmah sam pomislio da je možda pao meteor, jer drugo objašnjenje niko nije imao. Nakon nekog vremena kad se kamenje ohladilo, spakovao sam ih u kesu i odneo kući. Krater je ostao da se još uvijek po malo puši – rekao je Dragan za Rinu.

Ostavljeno u šupi, kamenje koje je po svoj prilici u Čačak palo sa neba bilo je skoro pa zaboravljeno. Međutim, kada je u februaru ove godine odjeknula vijest da je meteor težine 5,5 tona pao najverovatnije u Sloveniji, a izgorio u Hrvatskoj, podsjetio je Klajiće na kesu koju su još uvijek čuvali u garaži.

– Ja sam to ostavio tamo i potpuno zaboravio, dok nisam vidio u medijima da se desilo nešto slično. Tada sam uzeo kesu i otvorio je, a kamenje unutra je oksidiralo, bilo je kao do kraja spaljeno i smanjilo se u odnosu na svoju prvobitnu veličinu. Ono što je ostalo svjetluca, kao da su po njemu neki kristali i nakon dvanaest godina osjeća se neki čudan miris, nalik sumporu. Planirao sam da ovo predam institucijama na uzorkovanje koje bi ispitale poreklo, strukturu i urade detaljne analize ovog neobičnog kamena, odakle se stvorio i da li je stvarno sletio iz svemira na moje imanje – kaže Dragan.

FOTO: RINA/USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
FOTO: RINA/USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Izgleda da je plodno čačansko zemljište privlačno za nebeska tijela, jer ako se izuzme imanje Klajića na koje je „nešto čudno“ palo 2008. godine, i prije toga dešavao se sličan scenario.

Davne 1889. u mjesecu oktobru, na planinu Jelicu za vrijeme ručka, na jedno seosko porodično imanje sletio je meteor. Pronađene komade sakupio je i proučio profesor Velike škole, Jovan Žujović, a Prirodnjački muzej tada je na poklon dobio primjerak težak oko sedam kilograma, piše Rina.

Poslije toga, takođe u blizini Čačka 1919. godine pao je bolid – izuzetno sjajan meteor koji je svjetliji od planete Venere i prate ga zvučni efekti koji nastaju prilikom njegovog raspada, to je bio posljednji put da je njegov pad zvanično zabilježen na tlu Srbije.

/srpskainfo/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *