Gospodin Crni leptir – omaž Džonija Rankovića legendarnoj „Ju grupi“

Zabava

Iz stroge izolacije stigla je nova pjesma Nikole Džonija Rankovića, najmlađeg rokera u Srbiji. Pjesma „Gospodin Crni leptir“ je Džonijev poklon „Ju grupi“, u čast njihovog jubileja – 50 godina rada.

Legendarnu pjesmu Dragi i Žika Jelić snimili su davne 1973. godine. Uz saglasnost autora, Dragog Jelića – na kraju Džonijeve pjesme Gospodin Crni leptir, čuje se i djelić originalne kompozicije.

„Ideja je potekla od mlade pjesnikinje Marije Đurić, koja je napisala tekst za pjesmu, a ja sam se pobrinuo za muziku. Mnogi ljudi su pomislili da se radi o obradi poznatog hita ‘Ju grupe’, ali nije. Pjesma je potpuno drugačija u ritmu, tekstu i melodiji“, navodi Ranković.

Džoni kaže da je pjesma omaž „Ju grupi“ i njihovoj legendarnoj numeri Crni leptir, koju svi vezuju za Žiku Jelića koji je otpjevao, pa otuda naziv Gospodin crni leptir.

Pjesma je objavljena kao singl za PGP-RTS, kao neka vrsta uvoda za novi album, koji će biti kompilacija starih i novih pjesama.

„Uporedo sa time pravim novi album na engleskom koji lijepo napreduje i imam već dosta pjesama. Izolaciju koristim na kreativan način“, kaže Ranković.

Ohrabrite se u izolaciji i bavite nečim kreativnim

Pojam izolacije Džoniju, nažalost, nije stran, zbog zdravstvenih problema.

„Zbog raznih operacija srca koje sam imao i drugih zdravstvenih komplikacija, više puta sam bio u istoj ovakvoj situaciji da moram da nosim masku, perem ruke, čuvam se od bilo kakve infekcije i budem izolovan u kući duže vrijeme. Poenta je da sami sebe ohrabrimo psihički, jer sve do sada je prošlo, pa će i ovo“, savetuje Džoni.

Mladi muzičar preporučuje ljudima da iskoriste ovo vrijeme izolacije da se posvete nečemu i bave nečim kreativnim. 

„Koliko vidim na svom primjeru, djeluje“, kroz osmijeh je dodao Ranković.

Gospodin Crni leptir od 27. novembra i na digitalnim platformama PGP RTS-a

U realizaciji pjesme i video spota Gospodin Crni leptir su, pored Rankovića, učestvovali i Grigorije Griša Avramović i Pavle Petrović iz benda “The Churlians”, naš talentovani mladi muzičar na akustičnoj gitari Aleksa Danić, bluzer Milovan Đuđić-Džimi, uz podršku starijeg kolege Saše Žuleta Radojevića koji je i bubnjar aktuelnog sastava „Ju grupe“.

Spot je moderna kompilacija sekvenci iz života „Ju grupe“ i koncerata Džonija Rankovića sa njegovim bendom “The Churlians”. Uz arhivske fotografije „Ju grupe“, autor najvećeg broja fotografija u videu je poznati rok fotograf Wood RS (čija je izložba u RTS Klubu u toku).

TV premijera pjesme Gospodin Crni leptir Džonija Rankovića upriličena je jutros u Jutarnjem programu, a spot će biti objavljen na Jutjubu.

Džoni i njegov bend “The Churlians”, singlom Gospodin Crni leptir (koji će PGP RTS objaviti na digitalnim platformama za distribuciju muzike), ujedno i najavljuju novi studijski autorski album.

/rts/