Gdje je nastao virus koji nam je promijenio život? Godinu dana kasnije Kina tvrdi da Wuhan nije bio izvor zaraze

Svijet

Kineski državni mediji provode intenzivnu propagandu pokušavajući smjestiti izvor virusa u druge zemlje. Ograđuju se argumentima da nije u Wuhanu zabilježen prvi prenos s čovjeka na čovjeka, već na indijskom potkontinentu.

Kina je, godinu dana nakon izbijanja COVID-19, odlučila pokrenuti kampanju ispitivanja porijekla virusa. Naime, državni mediji izvještavaju o koronavirusu otkrivenom na uvezenoj ambalaži smrznute hrane. Znanstvenici smatraju kako to predstavlja vrlo nizak rizik jer se bolest sada većinom prenosi respiratornim kapljicama. Istražuju moguće slučajeve bolesti pronađene izvan državnih granica prije prosinca 2019. godine.

Službene državne novine su objavile na društvenim mrežama da ‘svi dostupni dokazi sugerišu da koronavirus nije započeo u Wuhanu u centralnoj Kini”.

Bivši glavni epidemiolog u kineskom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, Zeng Guang, komentarisao je da je Wuhan mjesto gdje je prvi put otkriven koronavirus, ali nije mjesto porijekla COVID-19. Glasnogovornik Ministarstva unutarašnjih poslova naglasio je da je važno razlikovati mjesto gdje je koronavirus prvi put otkriven i gdje je prešao u mogućnost da zarazi ljude.

Kineski su naučnici predali rad za objavljivanje, u medicinskom časopisu Lancet, koji tvrdi da Wuhan nije mjesto gdje se dogodio prenos s čovjeka na čovjeka, sugerirajući da je prvi slučaj vjerojatno bio na indijskom potkontinentu. No, Kina nema podršku Svjetske zdravstvene organizacije.

Postoje izvještaji o cirkulaciji virusa ujesen 2019. godine u Italiji, no oni ne ”drže vodu” zato što su antitijela pronađena kod osoba koji su bili zaraženi drugim vrstama koronavirusa, a ne onima koji su odgovorni za COVID-19, prenosi The Guardian.

‘Ono što vidimo jest kineska vlada koja želi da sve izađe na vidjelo, no to zasigurno nije odgovoran napor da se utvrdi što je točno pošlo po krivu te da se osigura da se to više nikad ne dogodi”, rekao je stručni suradnik GMF-a, Andrew Small.

Od COVID-19 do sada je zaraženo više od 60 milijona ljudi, dok je broj umrlih gotovo 1,5 milijona.

/dnevnik.hr/