NAJZANIMLJIVIJI SAT NA SVIJETU Centralni dio završen je 1410. godine, a on i dalje funkcioniše (VIDEO)

Video Zanimljivosti

Nismo sigurni da li stvarno postoji vrijeme kao kategorija, ali interno vrijeme koje mi možemo da izmjerimo postoji, a stari astronomski sat u Pragu i dalje izaziva divljenje.

Praški Orloj je najpoznatiji astronomski sat na svijetu. On je ukrašen mnogobrojnim simbolima, a za njega su vezane neke od najstarijih praških legendi. Orloj se nalazi na katedrali Lund, na starom trgu u centru Praga.

On ima specijano izrađen brojčanik koji pokazuje položaje Sunca, Mjeseca, zodijačku konstelaciju i pojedine glavne planete.

Praški Orloj pokazuje srednjovjekovnu percepciju vremena, pa on ima i istorijski značaj. Planeta Zemlja nalazi se u centru sata. Plavi dio ovog kruga predstavlja nebo iznad horizonta, a braon dio nebo ispod njega. Istok, zapad, svitanje i sumrak ispisani su latinskim jezikom oko horizonta pa tako daju koordinate strana svijeta.

Na ovom astronomskom satu nalazi se i zodijak prsten koji predstavlja položaj zvijezda na nebu i kreće se prema njihovom položaju. Sunce i Mjesec nalaze se na posebnim kazaljkama i kreću se “putem” zodijaka na taj način pokazujući gdje se nalaze u odnosu na zvijezde.

Na satu se nalaze još tri manja sata, kruga koji pokazuju: Staro Češko vrijeme (spoljni krug), srednjeevropsko vrijeme (centralni krug) i vavilonsko vrijeme (unutrašnji krug). Vavilonsko vrijeme, inače, razlikuje se po sezoni – sati su kraći zimi, a duži ljeti, a Orloj je jedini sat na svijetu koji je u stanju da ih mjeri. Osim ova tri različita načina mjerenja vremena, kazaljka sa zvijezdom na vrhu pokazuje sideralno vrijeme.

Alo.rs/Glasjavnosti/