Plejlista najsrećnijih pjesama prema mišljenju naučnika

Zanimljivosti

Prema istraživanju jednog holandskog naučnika većini – srećnih pjesama, zajedničke su određene karakteristike.

Prije nekoliko godina od dr Jacoba Jolija, sa holandskog Univerziteta u Groningenu zatraženo je da ispita spisak omiljenih pjesama koje je sastavio bend Alba iz Velike Britanije.

Njegova istraga, iako se ne može smatrati stručnom recenzijom, otkrila je nekoliko zajedničkih faktora koji se protežu kroz date primete – srećnih pjesama. Vesele iliti srećne pjesme imaju znatno brži ritam od drugih projsečnih pjesama i vedrije tekstove.

Kada je Jolij prvi put pristupio ispitivanju kolekcije “srećnih pjesama”, on je morao da iskoristi kvalitativni metod za analizu trendova unutar tog skupa. Kao istraživač, naglasio je na svojoj web stranici da je ono što pjesmu čini srećnom – lično iskustvo i društveni kontekst na visokom nivou. Lične asocijacije povezane sa datom pjesmom su ključne za njenu postavku na listu – srećnih pjesama.

Svaku pjesmu u datom skupu, anketirana osoba je odabrala iz ličnih razloga, ali analiza muzičkih tehničkih strana dala je neke neoborive podatke. Pjesme su u proseku iznosile od 140-150 otkucaja u minuti, što je znatno brži tempo od prosječnih pop melodija. Ovaj optimističan ritam vrlo verovatno djeluje na podsvijest pojedinca i ispunjava ga pozitivnom energijom. Takođe kada su ljestvice u pitanju riječ je o duru a ne o molu, koji je mnogo vedriji.

Potom Julij je obratio pažnju na tekstove pjesama. Opisao je većinu srećnih pjesama kao vedre bez mnogo smisla, sa srećnim zvršetkom, ispunjene emocijama. Zabava, ljubav, ples – sve su to teme za vesele melodije. Julij je zatim svoja otkrića pretvorio u matematičku formulu. Dobijena formula poslužila je za testiranje njegove teorije o tempu i tonovima veselih pjesama. Testirajući formulu na pesmama koje su holandski slušaoci označili kao srećne, Julij je došao do zadovoljavajućih podataka.

Pesme koje se nalaze na listi najsrećnijih u poslednjih nekoliko decenija su:

  1. Queen – Don't Stop Me Now, 1978. godine
  2. Abba – Dancing Queen , 1976. godine
  3. The Beach Boys – Good Vibrations, 1966. godine
  4. Billy Joel – Uptown Girl, 1983. godine
  5. Survivor – Eye Of The Tiger, 1982. godine
  6. The Monkees – I'm a Believer, 1966. godine
  7. Cyndi Lauper – Girls Just Want ti Have Fun, 1983. godine
  8. Bon Jovi – Livin’ On A Prayer
  9. Gloria Gaynor – I Will Survive
  10. Katrina & The Waves – Walking on Sunshine, 1985. godine

Izvor: ZenskiMagazin.rs, atv