OBNOVLJEN NATPIS NA ZGRADI STARE GIMNAZIJE (VIDEO)

Gradiška

Ktitorski natpis “Mitropolit Dabrobosanski Đorđe Nikolajević srpsko pravoslavnom narodu Bosanske Gradiške” ispisan na zgradi nekadašnje stare gimnazije sada je vidljiv svim prolaznicima.

Obnova ovog originalnog natpisa završena je zahvaljujući Gradskoj upravi i Zavičajnom muzeju Gradiška.

“U osmom jesecu je počela obnova. Prvo smo skinuli originalni izgled slova, zatim smo napravili kalupe za slova i pravili ih od maltera i zatim smo ih postavili kao što je to ranije rađeno. Cijeli objekat kada pogledamo da je završen za godinu dana je velika stvar. Izuzetnoje značajno što smo ovo završili jer su i građeni to sa oduševljenjem podržali”, kaže Nikola Šijan Đorđić, konzervator-restaurator.

“Zgrada je izuzetno kvalitetna i od velikog značaja posebno za stanovništvo Gradiške kako sad, tako i prije stotinu i više godina kada je zgrada napravljena”, smatra Bojan Vijičić, kustos i istoričar. On napominje da je zgrada napravljena donacijom tadašnjeg mitropolit Dabrobosankog Đorđa Nikolajevića koji je darovao 9.000 forinti iz svoje zaklade.

“U gornjem dijelu zgrade stanovali su sveštenici, a donji dio je izajmljivan. Bila je tu kafana Grand, čiji je vlasnik bio Turudija. Austrougarska vojska je ubacila vojsku u tu zgradu za vrijeme rata”, dodao je Vujičić.

Osim natpisa planirano je da se obnovi cijela fasada stare gimnazije. Cilj je da se objekti koji imaju kulturno istorijski značaj obnove u što originalnijem obliku, ističu u ovoj ustanovi.

/info+ kablovski kanal/