Naučnici pronašli terapiju koja zaustavlja starenje?

Svijet

Hiperbarične oksigenoterapije kisikom (HBOT) mogu zaustaviti propadanje krvnih stanica i preokrenuti proces starenja, pokazala je nova studija objavljena u naučnom časopisu Aging.

Drugim riječima, tokom HBOT terapije, krvne stanice se na neki način “podmlađuju”.

Da bi došli do ovih rezultata, tim naučnika predvođen profesorom Shaijem Efratijem sa univerziteta Tel Aviv, proveo je višegodišnja istraživanja o hiperbaričnim terapijama. Njihovo istraživanje baziralo se na protokolu izlaganja kiseoniku pod visokim pritiskom u različitim koncentracijama unutar komore sa pritiskom.

Efrati je posebno istakao njihovo najveće postignuće, koja je unaprjeđenje oštećenih funkcija mozga kod pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar, povredu mozga, kao i onih uzrokovanih starenjem.

Htjeli su vidjeti može li se HBOT terapijama usporiti ili u potpunosti preokrenuti proces starenja na staničnom nivou.

U tom smislu izložili su 35 zdravih pojedinaca u dobi od 64 godine naviše upravo takvoj terapiji. Tokom perioda od 90 dana, sudionici studije imali su 60 hiperbaričnih tretmana. Prije svakog tretmana, naučnici bi im uzeli uzorak krvi za testiranje.

Krvni uzorak uzeli bi im i tokom same terapije, te na kraju bi uzeli i uzorak nakon terapije. Nakon toga bi analizirali sve uzorke i uporedili podatke.

Ono što su tražili, to su i otkrili. Hiperbarična terapija preokreće starenje na staničnom nivou. Terapija je produžila telomere te skratila drugi tip stanica, odnosno stare stanice, a obje navedene vrste stanica daju svoj doprinos u preokretanju procesa starenja.

Produženjem telomera Efrati je nazvao “Svetim gralom” kad je riječ o zaustavljanju starenja i pomlađivanju. Dodao je kako je jedino njihov HBOT protokol dosad uspio postići na staničnom nivou.

Postoje i drugi faktori koji naravno igraju ulogu u tome koliko brzo neko stari ili ne, a vezani su za životni stil. Ostati aktivan doprinijeće zadržavanju mladolikosti, kao i dobar san tokom noći i kvalitetnija prehrana, piše zimo.dnevnik.hr.

/atv/