Hrvatska zatvara sve kafane i kafiće i obustavlja svadbe

Region

Novi set pooštrenih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa, koji stupa na snagu u subotu i trajaće najkraće do 21. decembra, podrazumjeva zatvaranje svih ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, osim hotela i kampova koji pružaju uslugu smještaja.

Istovremeo dozvoljena je priprema i dostava hrane u radnom vremenu kao da koronavirusa nema.

Mjere je predstavio novinarima premijer Andrej Plenković rekavši da su one donijete u konsultaciji sa strukom i nadležnim ministarstvima, a cilj je da se smanji broj novozaraženih i zaštiti zdravstveni sistem.

Plenković je rekao da je takođe zabranjeno okupljanje na javnim površinama sa više od 25 osoba, a na privatnim okupljanjima najviše 10 osoba, uz obavezno nošenje maski i držanje distance, prenosi Tanjug.

Trajanje javnih događanja oročeno je do 22 sata.

Obustavljeno je održavanje svadbi, a pogrebima može da prisustvuje najviše 25 osoba s tim da se saučešće ne smije izjavljivati bliskim kontaktima.

Nadležni su dužni da sprovedu dezinfekciju na svim javnim površinama, gde se okupljaju građani, kao i u stanbenim objektima.

Javni prevoz ne smije biti popunjen više od 40 odsto raspoloživih mjesta i svi moraju nositi maske.

U prodavnicama i trgovačkim centrima mora biti javno istaknut broj kupaca koji se u tim objektima mogu naći u jednom trenutku, uz obaveznu primjenu zaštitnih i pojačanih mjera higijene.

Rad pekara je ograničen do 22 sata, kada stupa na snagu i zabrana prodaje alkohola do pet sati ujutru.

Potpuno je obustavljen rad kazina i svih mjesta za klađanje, sajmova i drugih privrednih i turističkih događaja.

Obustavljaju se i sportske aktivnosti, osim za sportiste prve, druge i treće kategorije u pojedinačnim sportovima.

Uz ove mjere koje, kako je rekao Plenković, mogu trajati i duže neophodno je pridržavati se svih do sada donijetih mjera i pozvao je građane da svako pojedinačno da svoj doprinos u sprečavanju širenja zaraze.

/politika/