Fajzer i Bajontek traže dozvolu za hitnu upotrebu vakcine

Svijet

Fajzer i Bajontek su prvi u trci za efikasnu vakcinu protiv korona virusa koji su podnijeli zahtjev Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) da odobre njihov proizvod za hitnu upotrebu.

Podnošenje zahtjeva za odobrenje vakcine dolazi dva dana nakon što je Fajzer objavio da je vakcina 95 odsto efikasno. Od 43.000 učesnika u istraživanju efikasnosti vakcine njih 170 se zarazilo korona virusom, međutim samo osam zaraženih je primilo pravu vakcinu, a ne placebo.

Vakcina Fajzera i Bajonteka sadrži genetski materijal nazvan mRNA za koji naučnici očekuju da izaziva imuni sistem da se bori protiv virusa.

Vakcina zahtjeva temperaturu skladištenja na -70 stepeni Celzijusa što potencijalno može predstavljati izazov kada dođe do široke distribucije. Drugim vakcinama koje su u opticaju, zbog drugačije tehnologije koju su koristile, će trebati mnogo viša temperatura nego što to zahtjeva Fajzerova vakcina.

Ako FDA dozvoli Fajzerovu vakcinu za upotrebu, njena dostupnost će vjerovatno biti ograničenja i biće uvođena u nekoliko faza. Prvo će je primiti zdravstveni radnici i starije osobe, zatim osnovni radnici, nastavnici, beskućnici, a zatim i djeca i mladi.

/nezavisne/