Irinej je umro nakon sahrane Amfilohija s otvorenim kovčegom, ovoga puta pravila će biti drugačija

Region

NIKO NIJE NOSIO MASKU

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej preminuo je 20.11.2020. godine u beogradskoj bolnici od posljedica zaraze koronavirusom. CNN je ovu vijest prikazao u kontekstu smrti mitropolita Amfilohija.Kako piše CNN, Irinej je umro nakon što je vodio sahranu najvišeg sveštenika pravoslavne crkve u Crnoj Gori mitropolita Amfilohija Radovića, a čiji je kovčeg bio otvoren.

Podsjećamo, Amfilohije je i sam preminuo od posljedica zaraze koronavirusom. Sahrani su prisustvovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Tri dana kasnije, Irinej je primljen u bolnicu nakon što su testovi pokazali da je pozitivan na koronavirus.

Kako se vidi na snimcima sahrane, mnoštvo ljudi okupilo se pred prepunom crkvom, a samo je nekoliko prisutnih u zgradi nosilo maske za lice. Na videu službe prikazani su ožalošćeni koji ljube pokojnog sveštenika u ruke i čelo.

Niko od sveštenika, uključujući Irineja koji je obavljao liturgiju, nije nosio masku.

Ovoga puta, sutrašnji pomen i sahrana Irineja proći će uz bolje mjere opreza – neće biti dozvoljeno cijelivanje odnosno ljubljenje tijela ni kovčega, a građanima je savjetovano da nose maske i da ne prave gužve.

/klix/