NOVI KONCEPT PREVOZA Do kraja decenije stižu LETEĆI TAKSIJI (VIDEO)

Tehnologija

Taksiji bi već krajem ove decenije mogli – poletjeti. Kao što automobilske i tehnološke kompanije ulažu mnogo u električna vozila i autonomnu vožnju, dio njih investira i u još jedan oblik transporta budućnosti – leteće taksije.

Jedna od kompanija koja ima velike ambicije na tom tržištu je Uber, koji (preoptimistično) smatra da bi njihova usluga prevoza putnika letećim taksijima Uber Air mogla početi s radom već 2023. godine.

U razvoju vozila koja bi mogla polijetati i slijetati vertikalno sarađuju s više kompanija, a jedna od njih je i Hyundai.

S južnokorejskom kompanijom ugovor o saradnji potpisali su početkom ove godine, te su tada najavili konceptnu letjelicu u koju bi, pored pilota, mogle stati još četiri osobe. Takav električni taksi letio bi na visinama između 300 i 600 metara, uz maksimalnu brzinu od 300 km/h. Prema sadašnjim planovima s jednim punjenjem baterija taksi bi mogao izdržati oko 100 kilometara, što nije loše za gradsku vožnju.

Dok u Uberu najavljuju prva polijetanja takvih taksija već za tri godine, iz Hyundaija su ipak umjereniji i vjerovatno realniji. Tokom prošlosedmičnog razgovora s novinarima, prvi čovjek Hyundaija za Sjevernu Ameriku Hoze Munjos, rekao je da bi stanovnici Los Anđelesa i Njujorka u njihovim letećim taksijima mogli poletjeti do 2028., a možda i ranije. To je u skladu s ranijim najavama iz te kompanije kada su takođe govorili o 2028. kao godini polijetanja.

Naravno, od tih najava do uspostavljanja prvog takvog servisa još je puno vremena i još više izazova. Od samih tehnoloških, odnosno razvoja sigurne tehnologije koja će moći prevoziti putnike zračnim putem, pogotovo u gradovima s brojnim neboderima pa do regulatornih jer će biti potrebno donijeti brojne nove dozvole kako bi se omogućili niski letovi iznad glava stanovnika, piše Noob.

/srpskainfo/