REKORDER MEĐU SOCIJALISTIMA Selak osvojio više pojedinačnih glasova nego cijela odbornička lista SP

Banja Luka

Lider SPS Goran Selak, koji je bio nosilac odborničke liste u Banjaluci na ovim izborima, osvojio je ukupno 5.025 glasova građana.

Sudeći po ovome, Selak je osvojio više pojedinačnih glasova nego cijela odbornička lista njegove bivše stranke SP u Banjaluci, za koju je glasalo ukupno 4.425 građana.

Po broju glasova “prešišao” je i cijelu odborničku listu SDS, koja je dobila tek 3.798 glasova, a sustigao je i cijelu odborničku listu DEMOS, za koji je glasalo ukupno 5.803 Banjalučana.

Četvrti

Ako se uporede ovi podaci sa izborima prije četiri godine, vidljivo je da je Selak rekorder po broju osvojenih glasova u socijalistima.

Najveći broj osvojenih pojedinačnih glasova na prošlim izborima 2016. godine u Selakovoj bivšoj stranci, u kojoj je bio do marta ove godine, iznosio je 2.377.

FOTO: SNJEŽANA KARIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SNJEŽANA KARIĆ/RAS SRBIJA

Prema podacima CIK BiH, Selak, koji je i aktuelni šef Kluba poslanika SPS u Narodnoj skupštini RS, na ovogodišnjim izborima je izbio na četvrto mjesto po pojedinačnom broju osvojenih glasova.

Najviše pojedinačnih glasova u Banjaluci na ovim izborima je odnijela aktuelna poslanica PDP Jelena Trivić, koja je bila nosilac odborničke liste te stranke, a za koju je, prema najnovijim podacima CIK BiH, glasalo 13.040 građana.

PROČITAJTE JOŠ

Iznenađenje

Slijedi je nosilac odborničke liste SNSD, Srđan Amidžić, sa 10.285 osvojenih glasova, dok se na trećem mjestu nalazi njegova stranačka koleginica i direktorka Doma zdravlja Banjaluka, Nevena Todorović, koja je osvojila 6.032 glasa građana.

Osim što je on sam osvojio najviše glasova, Selakova SPS je, takođe, iznenađenje ovih izbora, jer je po broju osvojenih glasova treća po snazi u Banjaluci, a druga po snazi u bivšoj koaliciji.

Preliminarni podaci CIK pokazuju da je SPS na ovim izborima osvojila 8.394 glasova ili 8,92 odsto, što je skoro duplo više od ukupnog broja glasova bivše stranke SP RS, ali i za trećinu više od DEMOS, koja je na izborima dobila povjerenje 5.803 Banjalučana.

Mandati

Bez obzira na najveći broj osvojenih glasova upitno je da li će se Selak odreći poslaničkog mjesta u NSRS kako bi zasjeo u odborničke klupe Skupštine grada Banjaluke.

Na pitanje novinara da li će preći u odbornike, Selak je prije par dana rekao da će se “još vidjeti”.

SPS je osvojila ukupno tri odbornička mandata u Skupštini grada Banjaluka.

Ukoliko se Selak odrekne odborničkog mandata, u Skupštinu grada bi trebali da idu Saša Kondić, koji se nalazi drugi na listi sa osvojenih 2.531 glasova, potom Milan Milaković sa osvojenih 2.242 glasova, te Andrea Dorić, koja je dobila 2.188 glasova.

S obzirom na to da je Dorićeva već narodna poslanica u parlamentu Srpske, ukoliko odluči da ostane u NSRS sljedeći na listi za gradsku skupštinu je Darko Milošević, sa osvojenih 2.153 glasova.

/srpskainfo/