Oko 20.000 glasača stranaka vladajućeg bloka nije podržalo Radojičića, već Stanivukovića

Banja Luka

Iako su mnogi posmatrači postizbornih dešavanja u RS zatečeni ljutnjom u SNSD-u na koalicione partnere zbog rezultata u Banjaluci, takva reakcija postaje shvatljivija ako se analizira struktura glasova za odborničke liste, te se uporedi sa podacima o glasanju za gradonačelnika.

Pošto su rezultati još nekompletni, jer je preostalo da se prebroji sadržaj još devet odsto glasačkih kutija, riječ je o brojevima koji su uvećani upravo za taj procenat, kako bi se stekla realna slika o raspletu.

Naime, deset stranaka Vidovdanske koalicije ukupno je dobilo 61.977 glasova. Najviše je osvojio SNSD – 24.863, a ostatak su skupili SPS, SP, US, DEMOS, DNS, Poligraf, NDP. Prva SDS i PUP.

Četiri opozicione stranke u zbiru imaju 27.584 glasa. Najveću podršku imala je lista PDP-a, sa 18.709 glasova, a preostali broj obezbjedili su SDS, “Banjaluka zove” i Pokret pravde.

Mada bi bilo logično da je približo isti odnos snaga bio i prilikom izjašnjavanja birača za gradonačelnika, to nije slučaj, pošto je Draško Stanivuković dobio 51.620, a Igor Radojičić 43.064 glasa.

Znači, Radojičić je dobio 18.913 glasova manje od Vidovdanske koalicije, dok je Stanivukoviću pripalo 24.036 glasova više od podrške odborničkim kandidatima opozicionih stranaka.

Odnosno, prvi broj je minimalni, a drugi maksimalni nivo podrške birača odorničkih lista vladajućih stranaka gradonačelničkom kandidatu protivničke koalicije.

U SNSD-u tek treba da utvrde strukturu tog zbira, ali, već ovo saznanje potvrđuje da koalicione discipline prilikom izlaska na birališta – nema.

Takođe, za sada nema dokaza da ni birači SNSD-a nisu glasali za Stanivukovića, a ako se čak i krene od takve pretpostavke, jasno je da jedan partner iz Vidovdanske koalicije – a za sada je samo SPS označen na takav način – ne bi bio dovoljan da skupi oko 20.000 glasova.

Jer, nakon SNSD-a, na drugom mjesto je SPS sa 8.410, zatim Ujedinjena Srpska sa 8.156, DNS sa 6.596, Demos sa 5.790 i SP sa 4.344 glasova. Ostali partneri nisu prešli cenzus.

Dakle, sve je moguće, ali ne i to da je samo jedna vladajuća stranka “promijenila stranu” prilikom glasanja za gradonačelnika, jer su za takav poduhvat bile neophodne bar tri partije, ukoliko se, za potrebe ovakve matematike, glasači SNSD-a potpuno izuzmu iz takvog “iskakanja”.

(Banjaluka.net)