Nećete povjerovati šta sve možete sa iskorištenom kesicom čaja i koliko korisna može da bude!

Život i stil

Ne bacajte ih nipošto

Šoljica čaja tradicionalno umiruje i krepi nakon napornog dana, ali da li ste znali kako kesicu čaja nakon korištenja možete upotrebiti za njegu kože ili čak smiriti bol.

PRIKRIVANJE PODOČNJAKA

Ako ste loše spavali, to će se drugog dana vidjeti i na vašem licu, a par ohlađenih vrećica čaja vam može pomoći da prikrijete stanje. Vrećice čaja, nakon što ste čaj skuvali, stavite u zamrzivač na nekoliko minuta kako bi se ohladile, a držite ih na oku oko 5 minuta. Rezulttati će vas oduševiti.

ZA LIJEPU KOŽU

Ako vas muči osip na koži, jedna vrećica crnog čaja bi vam mogla pomoći tako što će umiriti upalne procese i okrepiti kožu. Istraživanja pokazuju kako mokri oblozi od crnog čaja mogu pomoći i kod drugih stanja koja vam možda muče.

TRETMAN ZA MANJE POVREDE

Vrećica crnog čaja ili obloga mogu umiriti bol otoke nastale manjim udarcima ili ranama. Naparite vrećicu čaja, ostavite da se hladi te pritisnite na bolno mjesto i tako držite nekoliko minuta.

IZLIJEČITE UJEDE INSEKATA

Ohlađenom vrećicom čaja od kamilice umirite ugrize komaraca i ubode insekata. Jednostavno vrećicu čaja nanesite direktno na pogođeno mjesto.

SMANJUJE BOL ZUBA

Ako vas boli zub, topla vrećica čaja od nane može ponuditi trenutno olakšanje ako je držite na bolnom mestu. Ako ste imali hirurški zahvat, zagrizite vrećicu čaja kako bi smanjila krvarenje.

TRETMAN ZA BRADAVICE NAKON DOJENJA

Vrećice čaja mogu poslužiti majkama koje doje kako bi omekšale bradavice ili umanjile osećaj bola. Namočite vrećicu čaja u toplu vodu i stavite na bradavice oko 15 minuta.

ČISTI PORE

Piling napravljen od listova zelenog čaja čisti kožu i pomaže nam da se riješimo mitesera. Otvorite vrećicu čaja i pomješajte sa malo vode i nježno utrljajte na lice i ostavite par minuta, a zatim dobro isperite.

BOJI TKANINE

Vijekovima su se biljke koristile kako bi tkaninama podarile bolju, a listovi čaja nisu izuzetak. Izvadite listove čaja iz vrećice i prelijte ih toplom vodom. Nakon sat vremena izvadite listove i voda je spremna za bojanje tkanina.

HRANI SUVU KOŽU

Ohlađeni zeleni čaj raspršite po licu (možete ga nanijeti i vatom) dva puta dnevno kako biste uklonili nečistoće, smanjili pore i postigli zdrav sjaj kože.

(Stil.kurir.rs/Ordinacija.hr)