Dva noviteta stigla na Instagram, da li ste ih već primjetili na svom profilu?

Zanimljivosti

Dvije nove kartice zamjeniće postojeće, pa će ubuduće Reels nalaziti umjesto tastera za objavljivanje, dok će Shop zamjeniti karticu za aktivnosti.

Ako to do sada već niste primjetili, neki od sljedećih puta kada odete na svoj Instagram profil na glavnoj stranici će videti dvije nove kartice: Reels i Shop.

Instagram već neko vrijeme planira promjenu svoje glavne stranice. Ta popularna aplikacija već je testirala nekoliko varijanti početnog (Home) ekrana, pa je sada konačno odlučeno da se ona promjeni.

Prvi čovek Instagrama Adam Moseri ovu promenu je najavio na blogu About Facebook. Tako će se ubuduće Reels nalaziti umjesto tastera za objavljivanje, dok će Shop zamjeniti karticu za aktivnost (Activity tab), poznatu po ikonici srca.

I aktivnost i novi taster za postovanje nalaziće se u gornjem desnom uglu glavne stranice Instagrama. Ikonice Reels i Shop bi, prema tvrdnjama iz Instagrama, trebalo da olakšaju pristup novim sekcijama, prenosi Make Use Of.

Reels je nova Instagramova opcija za objavljivanje kratkih video klipova, pa bi nova kartica trebalo da ga izdvoji od ostalih sadržaja na stranici Explore, ali i da privuče više korisnika i da im omogući lakše nadmetanje sa TikTokom.

Kartica Shop će korisnicima nuditi preporuke, izabrane proizvode i video snimke u vezi sa šopingom. A budući da se Instagram zaista trudi da “pogura” šoping unutar aplikacije, kupovina će biti moguća i putem Reelsa.

Iako se to na prvi pogled ne može odmah primjetiti, nova glavna stranica Instagrama predstavlja “dobro omjerenu promjenu”, budući da ta aplikacija sve teže hvata korak za TikTokom. U Instagramu se nadaju da bi Reels mogao to da promjeni.

(Telegraf.rs)