Pronađena lobanja stara dva miliona godina: Novi detalji o ljudskoj evoluciji

Život i stil

Naučnici su u Južnoj Africi pronašli lobanju stari dva miliona godina, koja nam pruža nove podatke o tome kako je tekla ljudska evolucija.

Otkrivena lobanja pripadala je vrsti po imenu Paranthropus robustus, koja je živjela istovremeno kao i čovekovi davni preci. Kako prenosi list Independent, ovo je veoma uzbudljivo otkriće, jer se uglavnom fosilni ostaci svode na jedan ili dva zuba, a ovde je u pitanju cijela lobanja.

“U pitanju su dvije veoma različite vrste – homo erektus ima veliki mozak i male zube, dok Paranthropus robustus predstavlja dijametralno suprotan eksperiment evolucije”, kaže dr Anđelina Lisi, koja je učestvovala u iskopavanju.

Ona je za BBC rekla i da je Paranthropus robustus najverovatnije evoluirao kako bi mogao da jače da grize i žvaće, a daljim ispitivanjima zaključiće se kako je promjena načina ishrane ove vrste uticala na čovjekove pretke.

Džesi Martin, još jedan od arheologa, objasnio je da su ovakvi fosili rijetki primjeri evolucija unutar ljudskog roda, a da je Paranthropus robustus postepeno razvijao aparat za žvakanje, i to je vjerovatno trajalo nekoliko stotina hiljada godina.

/B92/