NOVI UREĐAJ ZA MUZIKU U GLAVI, ALI BEZ SLUŠALICA: Zvuk koji vas okružuje, a čujete ga samo vi! (VIDEO)

Tehnologija

Budućnost je već tu, samo da je dočekamo i kod nas – pogledajte o čemu se radi!

Sound Beaming okružujući zvuk video (MobIT)
IZVOR: ASSOCIATED PRESS

Zamislite svijet u kojem se krećete u svom ličnom mehuriću – slušate omiljenu muziku, igrate glasne kompjuterske igre, gledate film ili dobijate uputstva za navigaciju u automobilu i to bez ometanja onih, koji su oko vas, jer to uopšte ne čuju.

To je mogućnosti koju donosi sound beaming (zvuk koji zrači), nova, futuristička audio-tehnologija izraelske kompanije Noveto Systems.

Ova kompanija je predstavila desktop uređaj, koji emituje zvuk direktno slušaocu bez potrebe za slušalicama. Kompanija je agenciji AP dala ekskluzivni DEMO desktop prototipa svog uređaja SoundBeamer 1.0 pre njegovog predstavljanja. Osećaj slušanja je kao iz naučno-fantastičnog filma. Trodimenzionalni zvuk je toliko blizak, da vam se čini kao da vam je u ušima, dok je i ispred, iznad i iza njih.

Noveto očekuje da će uređaj imati puno praktičnih upotreba – od omogućavanja kancelarijskim radnicima da slušaju muziku ili konferencijske pozive bez ometanja drugih, do omogućavanja nekome da igra igru, gleda film ili sluša muziku bez ometanja okoline.

Nemanje slušalica znači da je moguće jasno čuti druge zvuke u sobi.

Ta tehnologija koristi 3D senzorske modul, lokalizuje i prati položaj uha šaljući zvuk putem ultrazvučnih talasa kako bi stvorio “džepove zvuka” tik pored ušiju korisnika. Zvuk se može čuti u stereo ili prostornom 3D režimu, koji stvara zvuk u prostoru od 360 stepeni oko slušaoca. Iako koncept “zvuk koji zrači” nije nov, Noveto je prvi lansirao tehnologiju za to, a njegov desktop SoundBeamer 1.0 će biti prvi brendiran potrošački proizvod.

Manja, zgodnija verzija tog prototipa će biti spremna za puštanje na tržište za Božić 2021. godine.

/mondo/