VIJEST ODJEKNULA KAO BOMBA Srbin proizvodi vakcinu protiv korone

Društvo

Generalni direktor švajcarske kompanije u utrci za vakcinu protiv korone je Srbin dr Vladimir Cmiljanović.

Švajcarska kompanija Sviss Rockets, koja se bavi istraživanjima na polju medicine, u trci je za vakcinu protiv korona virusa, a način na koji će je naučnici ove kuće proizvesti, apsolutno će se izdvojiti od drugih, zbog čega se očekuje da njihovo cjepivo bude najefikasnije. Vakcina se zove raketna, a na čelu tima koji njome “pilotira” je naš čovjek.

Pretklinička ispitivanja su već počela, trajaće osam mjeseci, a pilot dr Vladimir Cmiljanović, generalni direktor kompanije i predsjednik Upravnog odbora objašnjava da će u kliničke studije biti uključeni i građani u Srbiji, piše Srbija Danas.

Cmiljanović, u momentu kada se svetu na 11 jezika šalje saopštenje u vezi sa ovim projektom koji je nazvan raketna vakcina, objašnjava da oni prave vakcinu po jedinstvenoj tehnologiji. Proizveli su pravi korona virus sintetičkim putem, oslabili ga i ubacili u ovu injekciju. Ne žure da budu prvi, ali da vakcina bude bezbjedna i najefikasnija.

Vladimir Cmiljanovic

– Vakcina RVH-13 je sljedeća generacija vakcine protiv korone. Ova prva generacija neće biti dovoljno efikasna zato što se za prvu generaciju koristi samo jedan protein od korona virusa. To, međutim, nije dovoljno jer korona virus koristi i svoje druge proteine sa kojima inficira zdrave ćelije, i sa kojima se on skriva od imunog sistema. Tu, adenovirus tehnologiju, koriste Englezi, Rusi i Kinezi, dok Amerikanci koriste drugu. Oni ubacuju genom, DNK informaciju u ljudske ćelije, koje, zatim, prozvedu samo dio tog viralnog spajk proetina od korona virusa, pa se onda stvore antitijela i kada dođe pravi virus antitijelo ga prepozna. Međutim, to nije dovoljno, jer virus koristi i druge proteine. Pitanje je uopšte da li će imuni sistem da reaguje i koliko dugo – objašnjava Cmiljanović.

Za razliku od drugih, ova kompanija koristi tradicionalnu metodu, koju do sada niko drugi nije mogao da koristi.

Na pitanje zašto je to tako, ovaj ljekar koji je ujedno i pilot odgovara:

– Jer niko do sada nije uspio da proizvede virus sintetičkim putem, i mi smo sada prvi u svijetu koji to možemo. Najbolje vakcine, tradicionalno gledano su one koje koriste isti virus koji izaziva bolest samo što te vakcine imaju oslabljen virus. To je nama pošlo za rukom. Uspjeli smo da proizvedemo sintetičkim putem virus, a onda smo ga oslabili tako što smo mu eliminisali proteine sa kojima se on razmnožava u tijelu.

– Počela je pretklinička faza ispitivanja. Još uvijek testiramo toksičnost vakcine na raznim životinjama, i ta pretklinička istraživanja završićemo u roku od 8 mjeseci. Zatim počinjemo sa kliničkim studijama, koje bi, takođe, trebalo da traju 8 mjeseci. Ukupno nam treba 16 raketnih mjeseci da završimo razvijanje vakcine.

Dr Cmiljanović naglašava da hoće da Srbiji i Švajcarskoj pruži brži pristup vakcini, tako što će organizovati kliničke studije i u Srbiji i u Švajcarskoj.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Sada diskutujemo sa ekspertima o tome, ali najvjerovatnije ćemo uzimati ljude koji su stariji od 60 godina. Ta starosna grupa je najviše ugrožena koronom. Zato hoćemo prvo njih da pokrijemo. Cilj je da imamo što više ljudi. Mi bismo pokrili čitavu Srbiju i  Švajcarsku, a onda i ostatak Evrope, pa onda čitavu Ameriku i Latinsku Ameriku, i čitavu Afriku. Imamo nevjerovatnu mrežu kliničkih centara po cijelom svijetu koju nemaju druge farmako kompanije, zato smo nazvali čitav projekt raketna vakcina. Rocketvax sa srpskim pilotom.

Još niko do sada nije uspio da pronađe takvu tehnologiju, da stvori pravi korona virus, zatim da ga oslabi, a da je on još uvijek živ. Postoje mrtvi i živi virusi. Mrtvi su oni u kojima su svi živi proteini uništeni tako što se virus na visokoj temperaturi skuva. U tom slučaju on ima proteine koje imuni sistem prepozna, ali on ne može da zarazi unutar ljudskog organizma zdravu ćeliju – kaže dr Cmiljanović

– Živi virusi mogu da zaraze, što je još bolje, jer onda imamo dupli imuni sistem koji reaguje. Imamo naš virus koji prepoznaje imuni sistem. Naš virus, pošto je živ, inficira u prvom ciklusu zdravu ćeliju, a kada s eto desi programiran je da više ništa ne može da se razmnožava. Tako smo ga mi isprogramirali. To je velika stvar, jer onda imamo imunski sistem koji prepozna virus prije nego što zarazi zdravu ćeliju i imunski sistem koji se dalje aktivira kada vidi da je zdrava ćelija zaražena tim virusom. To bi trebalo da bude sigurna i vakcina do sada sa najvećom efikasnošću.

Na pitanje da li će je prvi primiti, dr Cimljanović odgovara:

– Ja ću prvi da je primim, ali prvo moram da dobijem odobrenje švajcarske države, ali trebalo bi da budem prvi koji će je primiti.

/srpska info/