Grand Pariz Express: Megaprojekt od 38 milijardi eura preobrazit će PARIZ

Svijet

Kopa se više od 200 kilometara tunela čime će se veličina pariškog metroa udvostručiti, a dnevni broj putnika povećati za 2 milijona

Iako se to na površini grada baš i ne vidi, u Parizu je u toku jedan od najvećih i najambicioznijih infrastrukturnih projekata na svijetu, piše ugledni portal za infrastrukturu B1M.

Riječ je o 38 milijardi eura teškom megaprojektu “Grand Pariz Express” u sklopu kojeg se grade četiri potpuno nove linije podzemne željeznice. Da bi se sagradile, ukupno će se iskopati više od 200 kilometara tunela čime će se veličina pariškog metroa doslovno udvostručiti, a dnevni broj putnika povećati za čak 2 milijona.

Foto: Ludovic Marin: Radnici postavljaju tračnice za buduće metro linije u sklopu projekta Grand Pariz Express

 

Za šire područje Pariza, koje broji više od 11 milijona stanovnika (koliko i 13 sljedećih najvećih gradova u Francuskoj zajedno) ovaj projekt je nužan da bi rasteretio prezagušen promet u gradu. A kako su proteklih desetljeća zbog visokih cijena nekretnina u samom gradu mnogi odselili u predgrađa Pariza, sve je važnije postalo povezati ih sa samim gradom.

Gradilište tunela pokraj buduće metro stanice Arcueil – Cachan u sklopu projekta Grand Pariz Express

Naime, postojeće linije bliže se maksimalnom predviđenom kapacitetu, a mnoge ne sežu dovoljno daleko u predgrađa. Kao najveći nedostatak pokazalo se nepostojanje kružne linije oko šireg prstena grada, čime bi se olakšalo putovanje putnicima koji trebaju doći s jednog kraja grada na drugi bez da pritom moraju proći kroz zagušeni centar.

/jutarnji/