SUDIJA NEMILOSRDAN Prodavala polovnu odjeću na Fejsbuku, pa KAŽNJENA SA 17.500 KM

Svijet

Prodaja korištene odjeće preko Fejsbuka, ženu M. I. iz Pitomače koštaće više od 70.000 kuna (oko 17.500 maraka), koliko ju je kaznio Opštinski sud u Virovitici.

Prema optužnici, nepravosnažno osuđena M. I. tri godine je putem Fejsbuka oglašavala i prodavala korištenu odjeću.

Tako je 2017. godine navodno prihodovala 6.181 kunu (oko 1.550 KM), 2018. godine malo više od 21.000 kuna (oko 5.100 KM), a u 2019., od januara do marta čak 43.322 kune (oko 11.000 KM), prenosi Index.

Tada su njenom poslu na kraj stale udružene snage Državnog inspektorata Hrvatske i Carinske uprave Hrvatske.

U prekršajnom nalogu optužili su je da je preko Marketplacea (Tržnice) na Fejsbuku prodavala odjeću, a novac je primala na račun otvoren na ime maloljetne kćerke. Uz to, M. I. nije imala kompaniju ni obrt registrovan za trgovinu.

Tužioci su proučili sve transakcije na tekućem računu maloljetne kćerke te zaronili u prepisku elektronskom poštom i poruke na Fejsbuku u kojima su specifikovane sve nezakonite prodaje i sudu bez ikakve sumnje dokazali da je M. I. prodavala robu a da nije registrovana za trgovačku djelatnost.

Nema veze što se radi o polovnoj robi.

– To što okrivljenica u pisanom prigovoru na Prekršajni nalog i ranije u komunikaciji s Državnim inspektoratom navodi da se radi o ‘polovnoj robi’, nije od utjicaja na obilježje prekršaja – nemilosrdan je bio sudija Saša Vujanović Opštinskog suda u Virovitici.

Na ročišta optužena M. I. nije dolazila.

/srpskainfo/